Студио „Гибли” официално в България

Благодарение на „Про филмс”, 16 от великолепните филми на студиото на Хаяо Миазаки – най-успешният съвременен японски кинорежисьор и един от най-влиятелните аниматори в света – ще бъдат достъпни за българските зрители в DVD формат. България ще бъде първата страна от източна Европа, която ще покаже всички филми на студиото, но дори и да не беше така, пак щеше да е истински подвиг, предвид доскорошната политиката на студиото на пълна изолация.

Още по-радостната новина обаче е, че единадесет от филмите на така наречената „японска фабрика за анимационни сънища” от периода 1985 до 2008 г., ще могат да бъдат видяни и на голям екран в организираната от „Про филмс” и НДК съботно/неделна панорама започваща от 25 април до 13 юни в зала „Люмиер” на Националния дворец на културата.

Сред единадесетте заглавия са и шедьоврите на Миазаки, „Отнесени от духовете“, „Подвижният замък на Хоул“, „Принцеса Мононоке“ както и последният му проект „Поньо от скалата край морето“.

Панорамата се осъществява със съдействието на японското посолство у нас и финансова помощ от „Мицубиши“ и „Тошиба“, а тази неделя, 25 април, са първите три прожекции – на „Наусика от долината на вятъра“, „Приказки от Землемория“ и „Подвижният замък на Хоул“

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *