Винаги ще защитаваме (непопулярното) мнение, че връщането към миналото е повече от полезно. Независимо от това кой период от време се опитваме да преосмислим чрез изкуството, образите са силен инструмент за обучение, но и за рефлексия. Преди няколко дни попаднахме на трейлъра на „American Traitor: The Trial of Axis Sally“, като филмът обещава да пресъздаде историята на един прочут реален образ от Втората световна война – Милдред Джилърс. Известна с радиопредаванията си от Берлин и прозвището „Axis Sally“, тя става част от германската пропаганда непосредствено след като САЩ се включват във войната.

През 1946 година „Сали“ е заловена от щатското контраразузнаване и в родината я очаква процес – обвинението е, разбира се, предателство. Макар радиопредаванията ѝ да са определяни дори като „аполитични“, целта на посланията е да бъдат обезкуражени американските войници в Европа и Северна Америка, като тя им припомня образи от дома и рисува образи на самотните им любими отвъд океана. „American Traitor: The Trial of Axis Sally“, в който ще видим Ал Пачино в ролята на адвокат на небезизвестната „Сали“, се фокусира върху процеса срещу Джилърс и начинът, по който се стига до произнасяне на присъда.

Изглежда Ал Пачино се е развихрил. Независимо от годините, които неизбежно започват да понатежават в един момент, когато актьор попадне на благодатна роля, той е способен да отдаде сериозно количество енергия в усъвършенстване на поверения му образ. Провиждаме, че именно неговото изпълнение ще бъде от значение и би привлякло публиката към „American Traitor“ – ролята му е на Джеймс Лафлин, адвокатът, който държи на честно изслушване на аргументи и контрааргументи и междувременно се опитва да трансформира общественото мнение. На Медоу Уилямс, която публиката може би помни от „Аполо 13“ и „Маската“, е поверена ролята на съблазнителната „Сали“, а в останалите роли са Мич Пиледжи, Томас Кречман, Лала Кент и др.

Режисьор на „American Traitor: The Trial of Axis Sally“ е Майкъл Полиш („Big Sur“), който работи по сценария на Ванс Оуен и Дарил Хикс, написан по романа, дело на Оуен. И тъй като е важно да се познава миналото, особено чрез образи, изградени майсторски от опитни актьори, прави чест на индустрията, че въпреки малката перспектива за възвращаемост на бюджета, все пак се правят подобни филми. Ясно е – в случая залозите събира мистър Пачино!

american_traitor_the_trial_of_axis_sally_xlg

Очаква се премиерата на . „American Traitor: The Trial of Axis Sally“ в САЩ да бъде на 28 май 2021, в избрани киносалони и в каналите за VoD. Ще ни бъде интересно какви са впечатленията на американската публика.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *