Ако се замислим колко ли от популярните в цял свят холивудски режисьори са стартирали кариерата си с хорър жанра ще бъдем доста учудени от факта, че ако не всички поне повечето могат да се похвалят поне с един филм на ужасите в началото на пътя си към върха. Сам Рейми със „Злите мъртви“, Стивън Спилбърг с „Дуел“ и „Челюсти“, Зак Снайдер със „Зората на мъртвите“ са само шепа от тях. Разбира се, винаги може да се поспори дали всички тези филми се квалифицират за „хорър“, но все пак в това е чарът на този жанр, че е много неопределен и всеки творец го тълкува по-различен начин.

Именно със своя внушителен подход, преди малко повече от 5 години, изгря и Робърт Егърс с дебютния си нискобюджетен филм „Вещицата“, за който чак ни е омръзнало да повтаряме колко ни е любим. А ако някой дори е имал и най-малкото съмнение, че успехът на „Вещицата“ е бил чисто и просто късмет на начинаещия, то със сигурност е било изкоренено със следващия му филм „Фарът“, който въпреки че не беше напълно подценен определено не получи и заслуженото внимание. Дълго време се смяташе, че предстоящият но проект на Егърс ще е дългоочаквания римейк на „Носферату“, но още в края на 2019 стана ясно, че плановете му са претърпели промяна и се е насочил към студената Скандинавия и легендите за викингите.

Сценарият на „The Northman” е дело както на самия Робърт Егърс, така и на исландския писател Sjón, който е работил с Ларс фон Триер по „Танцьорка в мрака“ и е редовен колаборатор на певицата Бьорк. Сюжетът е описван като „revenge thriller” и е, грубо казано, скандинавски вариант на Хамлет, тъй като ще разглежда докъде може да стигне един принц викинг (Александър Скарсгард), за да търси справедливост и мъст за убийството на баща си.

Както повечето филмови продукции през 2020 и „The Northman” се сблъска с много трудности. Снимките, които тепърва бяха започнали в Северна Ирландия около началото на март миналата година, бяха прекратени за неопределен период от време заради разрастването на пандемията. Те бяха подновени отново в края на август, а в края на декември беше официално обявено, че са приключили. От тогава насам тръпнем в очакване и ето, че преди броени дни беше обявена и официална премиерна дата, насрочена за 8 април 2022. Като се има предвид постепенното нормализиране на глобалната ситуация силно вярваме, че датата няма да търпи повече промени.

Съдейки по предишните проекти на Робърт Егърс смело можем да твърдим, че това е най-амбициозният му досега. Това личи не само по сюжета, студиото, закупило правата, но и по снимачната площадка. Самият Егърс споделя за „големината“ на предстоящия му филм:

Във филма има много локации, така че непрекъснато ходихме на разузнаване, за да намерим места за снимки или да преоценим такива, които вече сме намерили и вече ще строим декори там. Ние проектираме всички светове, села и сгради, правим хиляди костюми и реквизит, обучаваме конете на неща, които ще трябва да правят. Замисляме как ще изглеждат кадрите на филмите.

The Northman

Друг елемент, който прави впечатление е актьорския състав. Филм за викинги няма как да мине без поне един брат от актьорската династия Скарсгард. В началото беше обявено, че „The Northman” ще бъде първата колаборация между братята Александър Скарсгард и Бил Скарсгард, но по-късно заради други продукции Бил напуска проекта. Колкото и тежка загуба да е за някои, липсата му едва ли ще се забележи сред блясъка на останалия състав. Носителката на „Оскар“ Никол Кидман, която вече е партнирала на Александър Скарсгард в „Големите малки лъжи“, този път за разнообразие ще играе не съпругата, а майка му и съответно кралицата. Ролята на убития владетел и баща е поверена на Итън Хоук, който наскоро е сподели за приятните преживявания, които е донесло снимането на този филм. Егърс също ще бележи повторната си колаборация с Уилям Дефо, с които е работил преди във „Фарът“, както и с Ралф Инесън, Клаес Банг, Кейт Дики и неслизащата от екрана напоследък Аня Тейлър-Джой, чийто актьорски дебют всъщност е във „Вещицата“. Да не забравим да споменем и участието на исландската певица Бьорк, която ще се завърне в киното след 20-годишно отсъствие.

За филма Александър Скарсгард споделя:

Това е огромен филм, видях 4-минутен монтаж на някои от нещата, които вече бяха заснети, и наистина бях отвян. Комбинацията между въображението на Роб Егърс и фолклора на викингите… Боже, човече.

the-norman-cast-20210519

До момента Робърт Егърс може и да има само два филма зад гърба си, но те се оказаха доста по-стойностни от повечето холивудски продукции през последните години. Така че можем само да се надяваме, че дори бюджетът му да се увеличи, с „The Northman”той няма да изневери на стила си и ще продължи да ни предлага качествени филмови преживявания. Определено няма никакво съмнение къде ще сме на 8 април догодина.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Ако този е добър колкото Вещицата и Фарът, ще се получи може би най-добрия хетрик в историята на хорър киното. Дето се вика: Млъквай и ми вземи парите!