Крис Прат

Премиерата на „Джурасик свят“ е след 2 месеца, но първият клип е вече факт – беше разпространен преди няколко часа и предизвика доста коментари. Нека първо видим откъса и после ще изкажем мнение:

http://www.youtube.com/watch?v=4EY4qZO4vC4

Cпоред нас нещата далеч не са толкова трагични, колкото ги изкарват крайните фенове на франчайза – техните оплаквания са свързани с не дотам добрия диалог, а дори и с играта; мрънкането е и по линия на това, че като цяло сегментът е скучен. За нас подобен тип присъда е прибързана, особено като се има предвид, че минута и половина не е достатъчно времетраене, за да се прецени даден филм, а и самата сцена е малко или много извадена от контекст. Единствената ни (умерена) забележка е по отношение на Крис Прат, когото иначе харесваме. Още в началото, когато обявиха кастинга на „Джурасик свят“, се притеснихме да не видим в главната роля хлапашкия образ с глуповат хумор, типичен за персонажите, които Прат играе по принцип (нямаме нищо против изпълнения като Star-Lord с щипка Хан Соло attitude, но те не са за такъв проект).

Е, тук той е точно това, което не искаме да бъде, колкото и капризно да звучи. Успокоението ни е, че това все пак е част от сюжета, която допуска подобно поведение; вярваме, че героят му Оуен Грейди ще е достатъчно сериозен и съобразителен в драматичните, напрегнати и екшън сцени. Освен това визията на Прат е супер и приятно напомня на микс между Индиана Джоунс и Алън Грант – ето това вече е нещо, от което „Джурасик свят“ има нужда.

Да преминем сега към музиката – след великолепната работа на Джон Уилямс за първите два филма и незапомнящия се пълнеж на Дон Дейвис за третия очакваме за голямото завръщане на поредицата наистина достоен композиторски труд. Отговорността се пада на Майкъл Джакино, който вече има стабилен опит в жанра (с филми като „Пътят на Юпитер“, „Джон Картър“, „Чудовищно“, „Утреландия“ и „Зората на планетата на маймуните“; освен това е бил част и от повечето проекти на Дж. Дж. Ейбрамс). Ето няколко снимки, разкриващи звукозаписния процес:

…а ако сте нетърпеливи да чуете как ще звучат тези ноти, ето един кратък тийзър:

Звучи чудесно, въпреки че е само няколко секунди. Огладняхме за още дино-емоции, затова завършваме с това:

…както и с кратко споменаване на един скорошен проблем, свързан със сценаристите на филма: Рик Джафа и Аманда Силвър ще получат място в надписите наравно с Колин Тревъроу и Дерек Конъли, въпреки възраженията на Тревъроу, според когото той и Конъли са развили свой собствен сюжет, без да ползват като основа първоначалния сценарий на Джафа и Силвър. Решението е на Гилдията на американските сценаристи и макар то да доведе до спорове и протести от страна на настоящия сценарен екип на „Джурасик свят“, в крайна сметка Тревъроу не възнамерява да обжалва официално, а единствено е изразил несъгласие, приемайки темата за приключила.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *