Докато чака „Last Night in Soho” (след множество забавяния заради пандемията) най-накрая да се появи в киносалоните, любимият ни Едгар Райт („Shaun of the Dead”, „Scott Pilgrim vs. The World”) не стои със скръстени ръце, а избира кой да бъде следващият му филм. Проблемът е, че е наредил толкова много възможни проекти, че просто няма как да осъществи всичко и със сигурност повечето от тях няма да видят бял свят, поне не и с негово участие.

Като оставим настрана, че Райт е ангажиран с продукцията четири сериала за Netflix, името му официално се свързва още с продължението на хита му „Зад волана“, екранизациите на „Джунглата на скакалците“, „Set My Heart To Five“ и „The Chain“, като и със свръхестествения „Stage 13“ – проект за Amblin (който не сме отразявали специално), разказващ за снимачна площадка в Холивуд, обитавана от призрака на млада актриса от ерата на нямото кино.

Сега към всичко това прибавяме и още нещо, при това не по-малко интересно. Според Deadline Едгар Райт е сключил сделка с Paramount да направи нова адаптация на романа „Бягащият човек“ („The Running Man“) на Стивън Кинг (публикуван през 1982 под псевдонима му Ричард Бакман). Продуцент на филма ще бъде Саймън Кинбърг („Логан“, „Марсианецът“), а освен, че ще режисира, Райт ще бъде автор на сюжета, наравно с Майкъл Бакол, който ще е отговорен за финалния вариант на сценария.

Едгар Райт

Първо да адресираме частта с „новата адаптация“. Всеки път като чуем да се използва този израз (или „reimagining”) по отношение на роман, който вече е бил екранизиран, направо ни се обръщат червата – кажете си му римейк и не ни занимавайте с глупости. В случая обаче, „Бягащият човек“ на Кинг е доста различен от едноименния (някои биха казали класически) фантастичен екшън с Арнолд Шварценегер от 1987 г. и един нов филм, по близък до изходния материал, наистина ще заслужава да бъде наречен „нова адаптация“.

Второ, Едгар Райт. Не се сещаме по-подходящ човек от него, който да режисира нова версия на „Бягащият човек“ – всички знаем, че жанровото кино и 80-те (както и 70-те и 90-те, но да не влизаме в подробности) са му в кръвта (между другото, ако не сте гледали „Spaced“, горещо препоръчваме – той е перфектна илюстрация на това, което имаме предвид) и ако бъде оставен да се развихри, както го прави в по-личните му филми, крайният резултат ще бъде чуден – сигурни сме! Само дето се съмняваме, че този проект ще се реализира точно в тази му форма. Не ни питайте защо.

В случай, че не сте запознати с историята, предлагаме ви официалния синопсис на последното издание на романа „Бягащият човек“ у нас:

Годината е 2025. Световната икономика е в руини, а Америка е прекрачила ръба на екологичната катастрофа. Всеобщата телевизия замазва очите на масите със садистични игри, в които участници залагат живота си с надеждата да припечелят малко пари.

Бен Ричардс е изгубил работата и надеждата си. Невръстната му дъщеричка е болна, а сметките за лекар са непосилни за жител на бедните квартали. Последната му възможност е „Бягащият човек” – най-зрелищното риалити на Всеобщата телевизия, в което всеки зрител е и участник в преследването. В продължение на месец Бен трябва да се крие не само от специално обучените Ловци, а и от обикновените хора, готови да го предадат срещу възнаграждение. Наградата за преживелия гонитбата е един милиард долара. Уловката? Никой от участвалите досега не е оцелявал.

Ще проследим развитието на „Бягащият човек“ („The Running Man“), както и на всички други проекти, с които е свързано името на Едгар Райт, и ще ви държим течение. Междувременно нямаме абсолютно никакво търпение за „Last Night in Soho” – човек от екипа ни вече го гледа и постоянното му опяване направо ни убива. Направо не се търпи.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Ако се случи този филм точно с тези хора ще бъде супер. Преди 2 години бях чел книгата и наистина има доста разлики с филма.

  2. Интересно дали ще запазят финала на романа… дори 20 години по-късно подобна картина би била болезнена за по-чувствителните зрители 🙂

    1. Едва ли за съжаление. Сигурно ще го „барнат“ малко.
      АКО дадат на Райт пълната свобода да се развихри.. може и да видим нещо подобно на края на книгата…