Стане ли дума за произведения за чума и вещици, особено в епоха, ние сме първи на линия. При все че са изключение истински стойностните филми, в които тези елементи заемат централно място, рядко оставаме разочаровани, защото сме такива фенове, че ни трябва съвсем мъничко, за да се забавляваме (вика му се „guilty pleasure”) – чудесен пример, илюстриращ тази ни слабост, е „Сезонът на вещицата“.

Надяваме се в тази категория да попада и предстоящият „The Reckoning“ на Нийл Маршал („Dog Soldiers“, „The Descent“, „Doomsday“). Действието на филма се развива по време на лова на вещици и голямата чума в Англия през 1665 г., а в центъра на историята е Грейс Хаверсток (Шарлот Кърк) – млада вдовица, покрусена от скорошното самоубийство на съпруга си Джоузеф, която е лъжливо обвинена във вещество от ревнив земевладелец, след като отхвърля нежеланите му ласки.

Първите снимки от „The Reckoningизглеждаха обещаващо като атмосфера, но сега е ред да видим трейлър, който дава много по-добра представа какво можем да очакваме от филма. Вижте го, а в добавка ще откриете и един клип.

Това определено не е добър трейлър, но има достатъчно приятни за нас моменти, за да допуснем възможността филмът да бъде „guilty pleasure” – шансовете за нещо качествено са практически „non-existent”. Струва ни се, че голяма част от фокуса пада върху това да се покаже колко е „готЕна“ Шарлот Кърк, отколкото върху нещо друго – освен изпълнителка на главната роля, Кърк е и сценарист, както и приятелка на режисьора Нийл Маршал. Знаем, че не е нещо „екстраординарно“ режисьори да бутат гаджетата си (които не винаги са на достатъчно високо ниво) и принципно не бихме го споменали, но няма как да не направим връзка с един любопитен (уж) страничен факт.

Наскоро научихме, че Маршал е бил обвинен, че е изнудвал (вече оттеглилия се от длъжност) заместник председател на NBCUniversal Рон Мейър да одобрява различни проекти, използвайки информация за негова извънбрачна връзка с, внимание(!), Шарлот Кърк. Намеква се, че съществуването на слабия „The Reckoning“ е резултат именно на такава дейност (филмът стартира като проект на Movie Pass и очаквахме да умре заедно с компанията, но изненадващо продължи с развитието си), макар че лично ние не можем да проследим как точно се връзват нещата.

The Reckoning“ беше показан на няколко фестивала, но засега ревютата са спорадични и е трудно да кажем какво смята критиката. От друга страна, публиката е категорична – оценката 5.0 в IMDb е болезнено ниска. Разбира се, възможно е гневни интернет морализатори, скандализирани от предполагаемите престъпни дейности на Маршал, да са се отправили на „наказателна акция“ да дадат лоша оценка на последната му творба с участието на „непристойната“ Кърк. Или пък така фенове да са изразили недоволството си отложения (поради споменатите причини) Q&A панел по повод премиерата на филма на Fantasia International Film Festival, но по-вероятно е (Бръсначът на Окам is a bitch) „The Reckoning“ да е наистина доста зле.

Но както и да е, излишно философстване за филм, който въпреки че предлага теми, които са ни на сърце, не заслужава толкова внимание и спекулации. Скоро ще го гледаме и ще видим става или не. Останалото няма значение. За финал ви предлагаме три постера с различни нива на „хубост“.

reckoning_ver2_xlg reckoning_xlg reckoning_ver3_xlg

Режисьор на „The Reckoning“ е Нийл Маршал („Dog Soldiers“, „The Descent“, „Doomsday“), който е и сценарист заедно с Едуард Евърс-Суиндел („Dark Signal“) и Шарлот Кърк („Бандитките на Оушън”). В ролите са Шарлот Кърк, Шон Пъртуи, Джо Андерсън, Стивън Уадингтън, Мат Райън, Иън Уайт, Ема Холзър и др.

Филмът ще се появи в избрани киносалони и PVOD на 5 февруари, а в последствие ще дебютира на жанрово ориентираната стрийминг платформа Shudder.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *