Освен ако не сте живеели под скала през последния месец няма как „The Queen’s Gambit” да не е попаднал в полезрението ви. Базираният на едноименния роман Уолтър Тевис, сериалът на Netflix за талантливата, но проблемна шахматистка пожъна голям успех и постави нови рекорди за стрийминг платформата. Споменаваме го, защото скоро научихме, че един от създателите на сериала – Скот Франк вече е хвърлил поглед към следващия си проект.

Изненадващо (предвид, че в днешно време всичко печелившо се експлоатира под една или друга форма), не става дума за продължение на „The Queen’s Gambit”, а за нова история за добре познат герой – циничния частен детектив Сам Спейд, творение на известния писател Дашиъл Хамет. Освен от книгите на Хамет, Спейд е познат на широката публика и от екранизацията на „Малтийският сокол“ от 1941 г. с Хъмфри Богарт в главната роля, която се води основоположник на жанра филм ноар.

Според твърденията на Скот Франк, предстоящият мини сериал не се очаква да бъде римейк на класиката – детективът няма да се намира в обичайната си среда, някоя прашна кантора в Сан Франциско, а на брега на Френската ривиера. Продукцията ще хвърли поглед към късните години на Спейд, който се е оттеглил на заслужена почивка в Южна Франция, когато внезапно миналото му го застига, а в главната роля се очаква да влезе не кой да е, а самият Клайв Оуен.

Номинираният за многобройни престижни награди Скот Франк, известен с работата си по „The Lookout“, „Извън контрол“, „Специален доклад“ и „Логан: Върколакът“, ще седне и на режисьорския стол, а пилотният епизод (от предвидените общо шест) ще е  колаборация между Франк и Том Фонтана, създател на криминалния сериал на HBO „Оз”.

Ето какво още споделя Скот Франк за очаквания проект:

Получих правата за персонажа на Сам Спейд чрез няколко прекрасни продуценти. Обадиха ми се и казаха:„ Бихте ли искали да направите нещо с него? “, а аз отговорих: „Не, не знам какво общо имам със Сам Спейд. Малко е ретро за мен, не искам да го правя.“ и затворих. В момента, в който затворих телефона, ме озари идея. Помислих си, почакай, ами ако направиш Сам Спейд по-късно в живота му, когато е на 60 години? Помислих си, нека вече не живее в Сан Франциско. Сега той е бивш детектив, живеещ в южната част на Франция, отишъл там, за да помогне на някаква жена, която притежавала винарна, с проблем. Той е преминал професионалната граница, влюбил се е в нея, тя е починала от рак, той е наследил избата и сега живее в Бозел, Франция. 1963 г., краят на Алжирската война, така че всички онези момчета се връщат в страната и се случват всякакви подобни мюсюлмански социално-политически неща. Той е в този малък град, а дъщерята на Сам Спейд и Бриджит О’Шонъси (персонаж от „Малтийският сокол“) са в манастир, намиращ се наблизо, а Спейд дори не знае дали наистина му е дъщеря или не. Много е сложно, но като цяло миналото му го застига в този малък град в Южна Франция.

sam-spade-bogart-clive-owen-728x410

В последните години, било то заради набиращите популярност стрийминг платформи и техните оригинални продукции или по друга причина, форматът на „мини сериал“ бе преоткрит и заля филмовото пространство. Стана очевидно, че една история, особено, ако е базирана на книга, може да се развие доста по-детайлно и качествено в няколко едночасови епизода, отколкото в прибързан и претъпкан двучасов филм. Затова нямаме никакви съмнения, че какъвто и в крайна сметка да се окаже сюжетът на предстоящия криминален проект, тези шест епизода бавно и неусетно ще ни влязат под кожата и ще ни оставят копнеещи за още.

Продукцията е все още само в процес на разработване, тъй като далеч не е единственият проект, с който Скот Франк се е захванал. Той още работи по адаптация на романа на Мария Дориа Ръсел „Врабчето“, заедно с режисьора на „Чернобил“ Йохан Ренк, както и по адаптация на „Смях в тъмното“ на Владимир Набоков с участието на звездата на „The Queen’s Gambit” Аня Тейлър-Джой.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *