Последния път, когато писахме за предстоящ проект на любимия ни Алекс Гарланд, беше в началото на март, когато британският сценарист и режисьор обяви, че работи по нов сериал, който иска да реализира (по модела на театралните трупи) със същия актьорски екип на прекрасния (и точно дебютирал по нашите ширини) „Devs”. Оттогава насам обаче, по света настъпиха сериозни промени, които, както разбираме, са принудили Гарланд да изостави идеята си.

Разбира се, най-логично е човек да си помисли, че „промените“, заради които работата по сериала е спряна, са следствие на пандемията от covid-19, която се стовари на главите ни броени дни след обявяването на новината, но всъщност става дума за расовите бутове и гражданско неподчинение, които избухнаха навсякъде по света след смъртта на Джордж Флойд. Това, което знаехме за подготвяния проект, е, че няма да бъде фантастика и в него ще става дума за „градско неподчинение“ и Гарланд смята, че освобождаването на натрупаното напрежение по улицата обезсмисля писането за „нуждата да рушиш неща“.

Ето какво споделя Алекс Гарланд пред Empire:

В един момент с гражданското неподчинение трябва да започнеш да чупиш неща. Така че пишех за нуждата да рушиш неща. Помислих си „това, за което пиша, е безсмислено“. В добрия смисъл. Почти се почувствах доволен, по странен начин.

Напълно приемаме тази гледна точка и си мислим, че разбираме защо Гарланд се чувства доволен „по странен начин“. Ние също се чувстваме доволни. Не ни разбирайте погрешно, искаме да гледаме всичко, което Алекс Гарланд ни предложи като сценарист и режисьор, но още през март споменахме, че сме малко разочаровани, че проектът не е фантастичен. Да, тъпо е човек да се ограничава жанрово, но можете ли да ни обвините, че искаме да гледаме още sci-fi произведения от класата на „Ex Machina: Бог от машината“, „Изтребление“ и „Devs”?

И тук идва добрата част от новината. Наред с информацията, че Алекс Гарланд е прекратил работата си по сериала, научаваме, че той е завършил сценария на нискобюджетен хорър, чието действие ще се развива във Великобритания, и се надява да започне снимки през пролетта или лятото на 2021 г. Ето какво споделя Гарланд:

Написах нискобюджетен хорър, чието действие е ситуирано във Великобритания. Не знам дали ще се получи или не. Винаги, точно в този конкретен момент, един филм изглежда нереалистично, но след това, по някакъв начин, се получават нещата.

Подробности за сюжета няма, но въображението ни работи с пълна сила и веднага си представяме нещо в стил „28 дни по-късно“ – както вероятно знаете, Гарланд е отговорен за сценария и на тази модерна зомби-класика на Дани Бойл. По негови сценарии са ѝ „Проектът Sunshine“, „Never Let Me Go“ и „Dredd“, които също са си жанрови филми, но това няма кой знае какво отношение към случая.

Ще следим развитието на този проект (както и всичко, с което се захваща Алекс Гарланд) с огромен интерес и ще се постараем да ви държим в течение с всичко по-интересно.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. След екшън-фантастиката, хорърите са ми на второ място. Ще се гледа и Гарланд още не се е дънил