Докато чакаме (търпеливо) зимата, на някои места по света зимата е целогодишна…

Искате ли да отскочите до дълбоката, студена и неприветлива шведска провинция? Ще се озовете на място, измислено и описано от популярния писател Фредрик Бакман по приблизително следния начин: Бьорнстад не се намира близо до каквото и да е. Дори на картата изглежда неестествено. „Все едно пиян великан е опитал да напише името си в снега, докато пикае“, биха казали някои. „По-скоро все едно природата и хората играят на дърпане на въже в спор за жизненото пространство“, може би биха възразили по-уравновесените. Във всеки случай градът губи… и отдавна не е печелил. Работните места намаляват, така че всяка година намаляват и хората, а гората изяжда по една-две изоставени къщи на сезон. Преди години, когато още имаше с какво да се похвалят, от общината сложиха табела при отбивката към града. Лозунгът беше от популярните по онова време: „Добре дошли в Бьорнстад – тук искаме малко повече!“ На снега и вятъра са им нужни няколко години, за да заличат думата „повече“… и понякога цялото място прилича на философски експеримент: ако един град падне в гората, но никой не го чуе, ще има ли някакво значение?

Романът „Бьорнстад е от по-сериозните творби на Бакман – автор, популярен с бестселъри като „Човек на име Уве“, „Баба праща поздрави и се извинява“ и „Тревожни хора“. Книгата, която описва последствията за едно изолирано общество след извършването на отблъскващ насилствен акт, е прецизно адаптирана и пренесена в телевизионен формат от режисьора Петер Грьонлунд и от сценариста Андерс Вайдеман. Понеже екипът и обкръжението на нашия видео подкаст Inglourious Kunts са както киномани, така и библиофили, сметнахме за нужно да разнищим сериала – с водещата Станислава „Стаси“ Айви и четящите гости Темз Арабаджиева от влога „С книги под завивките“ & Христо Блажев от блога „Книголандия“, които извършват любопитен сравнителен анализ между първообраз и екранизация.

Бьорнстад“ създаден в сътрудничество с HBO Nordic и е наличен за стриймване в HBO GO, а ние сме все тъй налични за стриймване в YouTube.

Видеото е част от лимитирани коментарни епизоди на Inglourious Kunts за HBO заглавия в платформите на Operation Kino и BoulevardBulgaria:

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *