Един от страшно очакваните от нас проекти през 2019 е мини-сериала на Джордж Клуни по великия роман „Параграф 22” („Catch-22“) на Джоузеф Хелър. Отразяваме внимателно всяка една новина, която излиза около този проект, тъй като имаме високи очаквания. Затова и моментално се нахвърляме да гледаме и първия официален тийзър за сериала на Hulu.

Първото нещо, което веднага прави впечатление, е колко невероятно е докарана визията – разбира се, в исторически план – униформите и декорите, но повече от това – колко наситени са цветовете, колко мащабни са кадрите. Изглежда подобаващо грандиозно, което е единствения начин да се приближи до величието на романа. Смятаме за страхотно това, че се разбира достатъчно, че да зариби някой, който не е запознат с историята, но има и много препратки към запалените почитатели, като всеизвестния „бял войник” от лазарета, когото виждаме в един от първите кадри.

Тук веднага трябва да говорим и за тона, който не сме се съмнявали по начало, че Клуни много добре ще успее да уцели. Сатирата, но и искреното възмущение, с които романът на Хелър е известен, доста си подхождат с предишни проекти на Джордж Клуни, напомнят ни за колаборациите му с братята Коен, за „Мъжете, които се взираха в кози”, за „Monuments Men”. И докато смятаме, че „Параграф 22” ще бъде нещо тотално различно от всичко, което е правил преди, именно тези му изминали проекти ни дават увереност.

Разбира се, винаги стои въпросът за това, че толкова известните и обичаните книги като тази, често се смятат за „незаснимаеми”, заради очакванията, които поставят. Повече от очакванията даже, всички, които са я чели, знаят,че хронологичното и подредено проследяване на събитията не е точно запазената марка на този роман. Със сигурност, за да се построи конвенционален наратив, промени ще има, но имаме доверие в екипа, който Клуни е събрал около себе си, че ще успеят да го направят така, че хем да заслужат източника си, но и да се възползват от медиума на телевизията.

А екипът , вече сме споменавали, е наистина впечатляващ. Клуни е изпълнителен продуцент, ще изиграе ролята на Шайскопф, но освен това ще режисира два от шестте епизода. Грант Хеслов, колаборатор на Клуни вече от години в различни начинания,  и Елън Кюрас, оператор на любимия ни „Блясъкът на чистия ум”, си поделят също по два епизода. Адаптацията на сценария е поета от Люк Дейвис (“Lion”) и Дейвид Мишод („The Rover”).

В главните роли ще видим Кристофър Абът (Йосариян), Хю Лори (де Ковърли), Кайл Чандлър (Каткарт), Даниел Стюарт (Майло), Рафи Гаврон (Арфи), Остин Стауел (Нейтли), Греъм Патрик Мартин (Ор) и Джон Рудницки (МакУат).

Сериалът тръгва на 17 май в платформата Hulu.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Ааа не. Засега придобова формата на нещо велико… Само дано да не се осерат….