Тази вечер от 20:55 часа българско време по National Geographic е световната премиерата на изключително интересната и амбициозна мини-поредица „Марс“, посветена на пътя на човечеството към откриването и колонизирането на Червената планета.

Марс“ по интересен начин съчетава в себе си игрално и документално кино. В игралната си част, изпълнена с множество впечатляващи визуални ефекти, поредицата ще разкаже

за първата мисия до Марс на екипажа на космическия кораб „Дедал“. В документалната, под формата на интервюта, няколко от най-големите умове на съвременната наука, сред които директорът на НАСА Чарлс Болдън, астрофизикът Нийл Деграс Тайсън, изпълнителният директор на SpaceX и Tesla Motors и председател на SolarCity Илон Мъск, писателят Стивън Петранек, автор на книгата „Как ще живеем на Марс“ и много други, ще разкажат за развитието на космическите технологии, които ще позволят на хората да реализират първата успешна мисия до Марс.

Повече подробности за поредицата „Марс“ ще откроете в официалното прессъобщение по-долу.

„Марс“ - National Geographic

National Geographic ЩЕ ПРЕДСТАВИ СВЕТОВНАТА ТЕЛЕВИЗИОННА ПРЕМИЕРА на „марс“ на 13 ноември

През ноември и декември епичната поредица „МАРС“ на National Geographic ще изпрати зрителите по-далече от всякога, като разкаже за вълнуващия план за колонизирането на Червената планета през 2033 г.

Световната телевизионна премиера на МАРС“ ще достигне до 171 държави на 45 езика. Качественият филмов сценарий, впечатляващите визуални ефекти и изключителната документалистика ще държат публиката в напрежение от първия до последния епизод. Изпълнителните продуценти Рон Хауърд и Брайън Грейзър лично избират мексиканския визионер Еверардо Гут („Days of Grace”) да режисира филмовите сцени, заснети по-рано тази година в Будапеща и Мароко.

Действието в „Марс“, чиято премиера предстои на 13-и ноември (неделя) от 20:55 часа по National Geographic, се развива както в бъдещето, така и в наши дни. Световното телевизионно събитие съчетава в себе си елементи на игрално футуристично кино и документалистика под формата на интервюта с най-големите умове на съвременната наука. Те ще разкрият на зрителите как напредва развитието на космическите технологии, които ще позволят реализирането на първата успешна мисия до Марс.

Годината е 2033-та и първата мисия с екипаж до Марс е на път да се превърне в реалност. Докато часовникът отброява последните 90 секунди до кацането, екипът астронавти на борда изживява последни мъчителни мигове преди да спусне совалката „Дедал“ на Червената планета. Те са свръх обучени и разполагат с най-доброто оборудване, но въпреки това ще трябва да се въоръжат и със сили отвъд човешките, за да завършат започнатото и да поставят началото на първата човешка колония на Марс.

Защо Марс? Марс предизвиква въображението ни по-силно от всички останали небесни тела в Слънчевата система. Големите умове в космическата наука се надпреварват да прогнозират не дали, а кога човешки крак ще стъпи на Червената планета.

Телевизионната поредица от шест епизода разказва вдъхновяваща история, преплетена с убедителна актьорска игра. Сюжетът е фокусиран върху първата мисия с екипаж до Марс с космическия кораб „Дедал“ през 2033 г. Тя се осъществява от внимателно подбран, висококвалифициран международен екип от астронавти. Те пътуват към Марс, за да поставят началото на нова ера в междупланетарната наука. Членовете на екипажа, избрани в тази историческа мисия, са най-добрите в своята област и опитът на всеки един е ключов за успеха на мисията.

  • Командир Бен Сойър (в ролята Бен Котън) е командващ мисията и системен инженер. Той е харизматичен лидер и опитен американски астронавт, летял много както за НАСА, така и за частни космически компании. Завършил е Масачузетския технологичен институт и е изключително отдаден на делото си човек. Мисията до Марс е връх в кариерата му и всичко, на което се е посветил.
  • Корейско-американският пилот Хана Сънг (в ролята Джайхей) е пилот и софтуерен инженер. Тя прекарва детството си в постоянно местене от една отдалечена американска база в друга, докато родителите й получават нови назначения. Това я превръща едновременно в човек, който копнее за стабилност и такъв, който може да направи свой дом на което и да е място. Тя и близначката й Джун мечтаят да пътуват в космоса още от деца, а сега това е реалност и тя е втори командир на мисията до Марс, в резултат на отдадена и последователна кариера.
  • Испанският хидробиолог и геохимик Хавиер Делгадо (в ролята Алберто Аман) е отговорен за установяването и поддържането на един от най-важните и ценни ресурси за новото селище – водата. Като запален голф играч, той е естествено социален и, въпреки че е твърд характер, по някакъв начин изолацията на Марс ще се окаже по-трудно предизвикателство за него, отколкото за много други членове на екипажа.
  • Френският физик и биохимик Амели Дюран (в ролята Клементин Пойдатз) е медик и най-съпричастния и социално умел член на екипажа. Това са безценни качества в среда на силен психологически стрес, с който астронавтите ще трябва да се справят.
  • Нигерийският инженер-механик и специалист по роботика Робърт Фуко (в ролята Сами Ротиби) е син на висш бюрократ и френски дипломат. Той демонстрира изключителна интелигентност от най-ранна възраст. Следват отлични академични резултати в няколко топ университета и скорошна докторска степен от Станфорд. Въпреки че е силно отдаден на мисията до Марс, понякога се впряга твърде много.
  • Руският екзобиолог и геолог Марта Кеймън (в ролята Анамариа Маринка) като млада става свидетел на сблъсъка на метеора в Челябинск през 2013 г. и това събитие я вдъхновява да се фокусира над своята докторантура, посветена на търсенето на следи от живот в марсианските метеорити. Като прагматик и реалист в живота, уравновесеният й характер ще бъде безценен на Марс.

Екипажът на „Дедал“ е подпомаган и от екип на Мars Mission Corporation на Земята, в Лондон. Той включва сестрата-близначка на Хана, Йон Сънг (в ролята отново е певицата Джайхей) и изпълнителния директор Ед Гран (в ролята Оливие Мартинез). Веднъж кацнали на Марс и създали база за операции, астронавтите преминават във втора фаза на проекта с британския ядрен физик Лесли Ричардсън (в ролята Косима Шоу) и съпруга й, световноизвестният експериментатор ботаник д-р Пол Ричардсън (в ролята Джон Лайт).

Освен че ни показва една художествена интерпретация на възможна бъдеща реалност, „Марс“ представя и позициите на водещи учени, които в момента работят по това мисията до Червената планета да се осъществи в действителност, не само на екрана. Поредицата събира брилянтни световни умове, сред които Чарлс Болдън, Директор на НАСА и бивш астронавт, Джим Грийн, директор планетарни науки в НАСА, Питър Диамандис, авиационен инженер, създател и председател на X-Prize, съосновател и съпредседател на Planetary Resources, Нийл Деграс Тайсън, астрофизик, директор на планетариума Хейдън, Илон Мъск, изпълнителен директор на SpaceX и на Tesla Motors, както и председател на SolarCity, Джеймс Ловел, бивш астронавт на НАСА, капитан на Аполо 13, Робърт Зубрин, президент на The Mars Society; президент на Pioneer Astronautics, Стивън Петранек, писател, “How We’ll Live on Mars” („Как ще живеем на Марс“) и много други.

Поредицата „МАРС“ на National Geographic обхваща различни платформи. Уеб епизодите „Преди МАРС“ („Before MARS”) предшестват телевизионната премиера и може да се гледат на: http://mars.natgeotv.com/bg/. През октомври в Ню Йорк бе показана инсталацията „MARS Experience“. Междувременно ще излезе книгата „MARS: Our Future on the Red Planet”.  През ноември „МАРС“ е на  корицата на списание National Geographic. Очаква се също появата на изданието за деца на National Geographic „MARS: The Red Planet”.

„Марс“ е продукция на Imagine Entertainment и RadicalMedia за National Geographic Channel. Изпълнителни продуценти за Imagine Entertainment са Брайън Грейзър, Рон Хауърд и Майкъл Розенбърг. Изпълнителни продуценти за RadicalMedia са Джъстин Уилкърс, Дейв O’Конър, Джонатан Силбербърг и Джон Кеймън. За National Geographic Channel Робърт Палумбо е изпълнителен продуцент, Мат Ренър е вицепрезидент продукция и Тим Пастор е президент „Oригинална програма и продукция”.

плакат

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 Comments

  1. Изгледах първи епизод преди ден два и ми хареса комбинацията между документален и фикционален поглед към бъдещата колонизация на Марс,няма да е от сериалите ,които ще се чакат с нетърпение от мен,но и не е за испускане особено от любители на темата .

  2. Не ми хареса! Доста изтъркана история… Как се проваля, донякъде, после дребни проблемчета, Дълъг филм и нищо…
    ( бълвоч). Моето виждане беше: Дълъг полет до Марс. Изследвания по пътя – с растения, със самите хора, проби за хибернация. След което преди кацане сканиране на повърхността, ден два в орбита около Марс. Значи има прехвърляне на данни до кораба и ползване на Марсохода, не може да се сканира или нещо подобно. направо кацнаха. Няма първата стъпка е на :…. Супер скучен филм. Заспах. Моля Ви имате и по-добри версии. Успех!

    1. натискаш три пъти върху постера и пишеш дата на раждане като коментар. Излиза ти прозорец и гледаш. Успех!