Преди два дни Netflix представиха пълния трейлър на „The Haunting of Bly Manor” – очаквания с огромно нетърпение втори сезон на антологичната поредица на Майк Фланаган, стартирала с повече от отличния „The Haunting of Hill House“. Това е един от случаите, в които един тийзър ни е абсолютно достатъчен (да не говорим, че бихме могли да минем и без каквато и да е реклама), за да ни паркира пред екрана, но предвид, че сме фенове и отбелязваме всичко по-интересно като новини около проекта, нямаше как да пропуснем да отразим трейлъра.

Преди да го видите, припомняме, че „The Haunting of Bly Manor” е вдъхновен от страшните разкази с призраци (сред които „The Jolly Corner” или „The Romance of Certain Old Clothes”) на американския писател, драматург и литературен критик Хенри Джеймс, но „гръбнакът на историята“ е новелата „The Turn of the Screw“, издадена у нас (от „Сиела”) като „Примката на призрака”.

Действието се развива в Англия през 80-те години на ХХ в., когато след трагичната смърт на au pair, Хенри Уингрейв наема млада бавачка от Америка да се грижи за осиротелите си племенници, които живеят в имението Блай заедно с управителя Оуен, надзорника на имота Джейми и икономката мис Грос. Но нищо в имението не е такова, каквото изглежда и пазени с векове тайни за любов и загуба чакат да бъдат разкрити в този смразяващ готически романс. В имението Блай да умреш, не означава да си отидеш.

Ето и трейлъра, който дава доста добра представа какво можем да очакваме от „Bly Manor“.

https://www.youtube.com/watch?v=tykS7QfTWMQ

Изглежда чудесно и напълно в стила на първия сезон „The Haunting of Hill House“, при това нямаме предвид само визуално и като атмосфера. Една от най-силните страни на „Hill House“, вдъхновен, разбира се, от класиката „Свърталище на духове“ на Шърли Джаксън, беше начинът, по който съчетаваше стряскащ ужас с човешка драма – трудно е да кажем кои призраци в живота на семейство Крейн бяха по-страшни, буквалните или метафоричните. В историите на Джеймс откриваме същия модел. Той (почти) никога не използва „призрака“ като класическия стереотип в жанра, а като странно продължение или метафора на проблемите на всекидневния живот. Както казахме и миналия път, това е един от редките случаи, при които нямаме нищо против да видим още от същото. Нямаме търпение.

Създател и шоурънър на „The Haunting of Bly Manor“ е Майк Фланаган, който този път е режисьор и сценарист само на първия епизод. Останалите ще бъдат режисирани от Йоланда Рамке и Бен Хоулинг („Cargo”), Кийрън Фой („Citadel”, „Sinister 2”, „Eli”), Лиъм Гавин („A Dark Song”) и Аксел Керълин („Tales of Halloween”). В ролите са Оливър Джаксън-Коен, Виктория Педрети, Катрин Паркър, Хенри Томас, Кейт Сийгъл, Раул Коли, Амелия Ийв, Т’Ниа Милър и др.

Премиерата на всичките десетте епизода от сезона е на 9 октомври по Netflix.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Невероятна версия на Home Sweet Home на Motley Crue е музиката в трейлъра. Надъхва до няма и къде.

  2. Това още не е тръгнало по Нетфликс и вече точа лиги по „Midnight Mass“ 🙂