Лайа Кост

Един от най-интересните филми от изминалия международен фестивал в Берлин е екшън-драмата „Victoria” на Себастиан Шипер, който е заснет в един-единствен кадър. Това, дори и в днешно време, когато дигиталните технологии нямат времевото ограничение от дължината на филмовата ролка в камерата, пак си е доста впечатляващо постижение и само една шепа заглавия (като „Руската съкровищница” на Сокуров), могат да се похвалят, че наистина са в един кадър. Повечето филми, включително и прекрасният „Бърдмен” на Иняриту, използват триков монтаж върху статични кадри, за да създадат илюзията за непрекъснатост.

Единият кадър сам по себе си е достатъчна причина да искаме да видим „Victoria”, но добрата новина е, че не става въпрос само за „technical gimmick”, а има какво да предложи като история и герои. При връчването на наградите на Берлинале, филмът беше отличен със „Сребърна мечка” за изключителен артистичен принос (връчен на оператора Штрула Брандт Дрьовлен), а председателят на журито Дарън Аронофски сподели: „This film rocked my world”.

Действието на „Victoria” се развива в една-единствена вечер, а историята се фокусира върху Виктория – млада испанка в Берлин, която се запознава с четирима местни приятели. Тя се харесва с едно от момчетата, но останалите трима не ги оставят да се наслаждават на флирта си дълго време, защото имат да изплащат стар дълг и за целта трябва да извършат труден удар. Понеже са доста пияни, момчетата вербуват Виктория за техен шофьор и това, което започва като забавна игра, изведнъж се превръща в нещо смъртоносно.

Вижте трейлъра, а веднага след това и едно видео зад кулисите, което, за съжаление, е на немски.

http://www.youtube.com/watch?v=vC9xeh5Wy3E

Този трейлър едва ли е най-добрата репрезентация на филма, но на нас не ни трябва друго, освен любопитния технически „премис” и фаворизиращите отзиви. Определено искаме да гледаме филма, но едва ли ще ни се отвори парашутът да го видим на голям екран.

Режисьор на „Victoria” е Себастиан Шипер, а в ролите са Лайа Кост, Фредерик Лауа, Франц Роговски, Бурак Игит, Макс Мауф и други.

Американската премиера на филма е насрочена за есента.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *