Ще имаме съвсем скоро възможността да гледаме Аня Тейлър-Джой в нова предизвикателна и провокативна роля – тази на гениална шахматистка. Откакто Тейлър-Джой изгря на сцената с чудесния „Вещицата” на Робърт Егърс, я наблюдаваме внимателно и сме постоянно впечатлени от начина, по който младата актриса си избира ролите – не се хвърля по някакви установени пътища, а героините й в повечето случаи са интересни и многопластови. Сега с удоволствие бихме я гледали в новия проект на Netflix.

Лимитираният сериал се нарича „The Queen’s Gambit”, поставен е през 50-те години и разказва за Бет Хармън, която е изоставена като дете и отгледана в сиропиталище, където обаче открива, че има естествен афинитет към шаха. Когато пораства тя се сблъсква едновременно с предразсъдъците на доминирания от мъже спорт, където постоянно трябва да се доказва, че може да бъде на тяхното ниво и собствените си демони, изразяващи се в проблеми с алкохола и медикаментите.

Netflix изкараха 40-секунден рекламен клип, в който обявяват премиерната дата на сериала. Тийзърчето ни харесва, защото е разцепено и показва множество елементи в побъркващия и непрестанен ритъм на шахматния часовник. В комбинация с отличителния визуален стил и мода на 50-те години, смятаме, че „The Queen’s Gambit” изглежда доста обещаващо.

Ето го и официалният синопсис:

Драмата „The Queen’s Gambit” e история за порастването, която разглежда цената на гениалността. Изоставена и поверена на сиропиталище в Кентъки, младата Бет Хармън открива невероятния си талант за шах, докато развива зависимост към успокоителни, предоставени от държавата като седативи за децата в дома. Преследвана от собствените си демони и заредена с коктейл от опиати и обсесия, Бет се трансформира във впечатляващо способен и бляскав единак, решен да покори традиционните рамки, установени в доминирания от мъже свят на състезателния шах.

Сериалът е адаптиран от роман на Уолтър Тевис, като създател и шоурънър е номинираният за „Оскар“ Скот Франк – сценарист на „Логан“, „Изън контрол” и „Специален доклад”. Тези впечатляващи кредити добавят към очакването ни, че „The Queen’s Gambit” не просто ще си струва гледането, но и ще ни покаже история, която ще излезе извън стандартната рамка, която някой би очаквал от подобен тип сюжет.

В останалите главни роли са Мариел Хелър, Моузес Инграм, Томас Броуди-Сангстър, Хари Мелинг и Бил Кемп.

Премиерата е в Netflix на 23 октомври.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

    1. Както се казва в The Witch – „Wouldst thou like the taste of butter . . . wouldst thou like to live deliciously?“ 😀