Итън Хоук и режисьорът и сценарист Майкъл Алмерейда отново работят заедно, но този път не за да адаптират още една от безсмъртните пиеси на Уилям Шекспир (двамата си партнираха за „Хамлет“ през 2000 г. и „Цимбелин” през 2014 г.), а за да разкажат забележителната история на един от най-значимите учени и изобретатели в историята. Както вероятно сте се досетили от заглавието на новината, става дума за брилянтния и енигматичен Никола Тесла.

Tesla“ е хроника на тежката битка, която води Тесла (Итън Хоук) да реализира революционната си електрическа система, след което се изправя пред още по-тежки предизвикателства с новата си идея за безжична енергия в световен мащаб. Проследяваме трудните взаимоотношения на Тесла с колегата му изобретател Томас Едисон (Кайл Маклоклан) и неговия патрон Джордж Вашингтон (Джим Гафагън), както и опита му да избегне „ухажването“ на финансовия гигант Дж. П. Морган (Дони Кешварц), чиято дъщеря Ан (Ив Хюсън) има повече от обикновен интерес към изобретателя.

Филмът е разказан от гледната точка на Ан, която цитираме: „анализира и представя историята, предлагайки модерен поглед към тази научна драма, която, подобно на своя обект, не зачита установените норми“. Какво означава това? Вижте в първия трейлър на „Tesla“, който дебютира вчера, по случай 164-тия рожден ден на Никола Тесла.

До първата минута и половина бяхме убедени, че гледаме някакво лошо предаване на БНТ, посветено на изобретателя. Впоследствие нещата са оправят, но не много. Вижда се, че е търсен оригинален подход (нещо, от което повечето биографични драми имат нужда) – Майкъл Алмерейда е интересен режисьор, който не се страхува да експериментира, но това не гарантира успех.

Има шанс обаче крайният резултат да не е толкова трагичен – „Tesla“ беше представен на фестивала в Сънданс, където спечели наградата „Alfred P. Sloan“ (втората в кариерата за Алмерейда), връчвана на филми, посветени на науката или технологиите, което е атестат за поне някакви минимални качества.

Режисьор и сценарист на „Tesla“ е Майкъл Алмерейда („Хамлет“, „Цимбелин”, „Majorie Prime”, „Experimenter“), а в ролите са Итън Хоук, Кайл Маклоклан, Джим Гафагън, Хана Грос, Джош Хамилтън, Дони Кешварц, Ив Хюсън и др.

Премиерата е предвидена за 21 август – в кината и VOD.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Последната третина на трейлъра го спаси и даде някакви зачатъци надежда, че нещото (евентуално) ще става за гледане.