Ето такива новини ни карат да съжаляваме гòрко, че не сме се родили нейде в Нова Зеландия. Ако имахме този късмет, щяхме вече да сме направили всичко възможно да се включим (по един или друг начин, може и с носене на кафе!) в творческото обкръжение на Питър Джаксън, по-известен като режисьорът, който си има любими теми, прави филми за тях, печели милиарди и си позволява да продължи да прави филми за други свои любими теми. То не беше Толкин, то не беше Първа световна война… и съвсем логично си дойде ред на The Beatles! Вече бяхме забравили кога, но не и че сме писали новина за проекта на мистър Джаксън за „съживяване” на малка част от наследството на четиримата велики, открито под формата на архивни кадри.

Създаването на емблематичния последен албум „Let It Be” от официалната дискография на The Beatles е история, изпълнена с много противоречия, но пък резултатът, добре познат на поколения меломани, съдържа наистина гениални композиции. И сега идва ред на новинарския елемент в нашето напомняне за бъдещия документален филм „The Beatles: Get Back” – вездесъщите Disney са се сдобили с разпространителските права за филма. Горе-долу така се почувствахме, когато разбрахме, че след смъртта на Майкъл Джексън, наследниците му са продали правата върху песните на The Beatles на музикалния гигант Sony…

Единственото положително предположение е, че благодарение на Disney вероятно много повече хора по света ще могат да видят магията на Джаксън. Обещанието е най-последният концерт на групата – прочутите изпълнения на покрива на сградата на Apple в Лондон, плюс звукозаписните сесии (заснет материал, който до момента не е бил показван/използван във филми) да бъдат адаптирани/визуално възстановени по такъв начин, сякаш са били снимани в момента, а не преди половин век. Самият Боб Айгър е изключителен фен на най-влиятелната група в световната музикална история и обяви, че е изключително щастлив от възможността именно Disney да разпространят документалния „The Beatles: Get Back” този септември в киносалоните на САЩ и Канада.

Материалите, по които работи Питър Джаксън с колегите си от Park Road Post Production в Уелингтън, са 140 часа аудио-записи от сесиите, и над 55 часа неизползван материал от документалния филм „Let It Be” от 1969 година на Майкъл Линдзи-Хог. Планира се паралелно представяне и възстановена версия на този филм, спечелил „Оскар” за прочутата песен през 1969 година, ала останал в продължение на години, дори и в ерата на дигиталните носители, недостъпен за широката публика. Премиерата на филма „Let It Be” е три седмици след официалното обявяване на разделянето на четиримата легендарни музиканти; в него са включени кадри от снимки и записи, реализирани в продължение на три седмици от началото на 1969 година. А ето какво казва Пол Маккартни за проекта на Джаксън:

„Много съм щастлив, че Питър реши да се зарови в нашите архиви и да направи филм, който представя истината за начина, по който The Beatles записват заедно. Приятелството и любовта между нас излизат наяве и ми напомнят колко лудо и прекрасно време сме имали шанса да изживеем заедно!”

The Beatles: Get Back” има ентусиазираната подкрепа от страна на Йоко Оно Ленън и Оливия Харисън, а ето и какво споделя Ринго Стар по повода:

„Очаквам с нетърпение този филм. Питър е велик и е страхотно да можем да видим отново всички материали, заснети толкова отдавна. В продължение на часове просто се забавлявахме, умирахме от смях и създавахме музика – и нямаше нищо общо с версията за тези записи, която после се появи в пространството. Имаше много радост и мисля, че Питър ще представи точно това. В тази версия ще има много повече мир и любов – такива, каквито бяхме ние!”

Продуценти на „The Beatles: Get Back” са Джаксън, Клер Олсън („They Shall Not Grow Old”) и Джонатан Клайд, а изпълнителни продуценти са Кен Каминс и Джеф Джоунс от Apple Corps. Музиката във филма ще бъде миксирана от Джил Мартин и Сам Окил в легендарното Abbey Road Studios в Лондон. Чакаме – и се надяваме!

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Чудесно оформена и пълна с полезна и подробна информация новина. Браво!

  2. Джаксън ще вземе някак чудодейно да ни се реабилитира в очите посредством смислени документалки…