Поради утежнената ситуация (покрай знаете какво) стигаме до някои новини с известно закъснение. В случая става дума за нещо положително. Както знаете 24-тият София Филм Фест се отложи за по-късен момент през годината (с надежда тогава ситуацията да е по-добра), но екипът на фестивала не стои безучастно, а търси всякакви начини да запазят както своя дух, така и този на хилядите зрители.

Те стартираха нова онлайн инициатива, която ще позволи на всички да се борим по-лесно с изолацията. По думите на директора на фестивала Стефан Китанов всеки или почти всеки ден, започвайки от вчера, на уебсайта и на фейсбук страницата на СФФ ще се представят филми или филм от програмата на 24-тия фестивал. Ще си припомняме какво се е случило на СФФ на същия ден преди години и ще бъде споделян поздрав от приятел на СФФ.

Ето официалното обръщение на Китанов:

ПРЕДСТАВИ СИ
Дневник на 24-тия София Филм Фест

Днес, 19.03.2020, четвъртък, фестивалът стартира
нов проект онлайн

Здравейте,

Днес е четвъртък. Точно преди седмица, в четвъртък, 12.03.2020, трябваше да се открие официално 24-тият международен филмов фестивал София Филм Фест в Зала 1 на НДК. Не стана по обясними причини. След приемане на ограничителните мерки срещу разпространение на коронавирус COVID-19 в България, ние взехме отговорното решение да отложим фестивала за по-добри времена. Тази година. Надяваме се това да бъде през юни 2020. Освен това затворихме и Дома на киното – от 8.03.2020. Съответно касата на киното не може да функционира и тук е мястото да съобщим на всички, закупили билети за 24-тия София Филм Фест, че парите ще могат да се върнат в работно време на Дома на киното. Когато извънредното положение се отмени и има изрично разпореждане, че културните и масови събития могат отново да се случват.

А сега – добрата вест: времето до започване на 24-ото издание на СФФ ще ни позволи да го представим пред всички, обичащи киното, още по-добре. Спазвайки предписанията на българското Министерство на здравеопазването, нашият екип работи вече дистанционно, от вкъщи. Това не ни ограничава да си вършим голяма част от работата. Искаме да сме активни, за да поддържаме висок дух, да сме бодри и да носим добри вести. Преценихме, че можем да започнем едно специално онлайн издание, което да ни помогне всички да се чувстваме по-добре, доколкото можем, в ситуацията, в която се намираме. И се роди идеята за нашия нов проект:

ПРЕДСТАВИ СИ 24-тия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Всеки или почти всеки ден, започвайки от днес, четвъртък, първа седмица на СФФ, на уебсайта и на фейсбук страницата на СФФ ще представяме филми или филм от програмата на 24-тия фестивал, ще си припомняме какво се е случило на СФФ на същия ден преди години, ще споделим с вас поздрав от приятел на СФФ, ще ви поздравим от своя страна с музикален клип. Ще се опитаме да ви развълнуваме, развеселим, да пътуваме чрез киното – тук, там и навсякъде (Here, There and Everywhere, обичам това парче!).

Филмът, с който стартира 24-тия София Филм Фест, е „Петя на моята Петя“. Ще го гледаме на откриването! IMAGINE.

Огромна благодарност на екипа на филма, който сподели видеообръщения с всички нас.

Огромна благодарност на всички съорганизатори, партньори, спонсори, участници, гости, НА ЕКИПА НА СФФ И СОФИЯ МИЙТИНГС (няма такива посветени на правенето на кинофестивал като вас по целия свят, да знаете!), на приятелите, на семейството ми, че сме заедно не само във весели моменти, а и в трудни. Но пък не може само весело. Как иначе ще направим разликата?J

Имаше един филм на Ян Хржебейк, номиниран за Оскар. Английското му заглавие е Divided We Fall (разделени ще загубим). Но оригиналното, чешкото Musíme si pomáhat, стои по-добре.

Трябва да си помагаме!

Ваш

Стефан Китанов
Директор и продуцент на София Филм Фест

P.S. ТУК Е ЛИНКЪТ към Ден 1, четвъртък, на специалното онлайн издание

ПРЕДСТАВИ СИ 24-тия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Enjoy!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Макар да е див оптимизъм, силно се надявам до началото на юни нещата да са се нормализирали.