Войните като цяло и особено Втората световна са много любими на кинодейците, дали защото поставят героите в готова критична ситуация, която не трябва да се обяснява, или защото оттам извира изобилие от истински разкази – всъщност няма значение. Важното е, че военните продукции са си отделен жанр в киното, но това не значи, че всеки филм, поставен в епохата например на Втората световна война, ще бъде жанрово подобен на „Спасяването на редник Райън” или „Дюнкерк”.

За проекта, за който ще ви разкажем сега, подозираме именно това – че той ще бъде по-скоро разглеждане на герои, които така се случва, че живеят по време на Втората световна. Става дума за „The Nightingale”, но не чудесния едноименен филм на Дженифър Кент. Този „The Nightingale” ще разкаже историята на две сестри французойки, които заедно намират начин да оцелеят в немската инвазия на Франция. Сюжетът е вдъхновен от истинските истории на жени, участвали във френската съпротива срещу нацистите, които са помагали на ранени войници на Съюзниците и са укривали еврейски деца.

Екипът на проекта веднага ни хваща интереса, тъй като е доста високопрофилен, а в същото време неочакван за такъв тип филм. На режисьорския стол ще седне Мелани Лоран, която веднъж вече се бори срещу нацистка Германия като Шошана в „Гадни копилета” – там се справи повече от похвално, значи и тук имаме поводи за надежда. Извън кръга на шегата вече, Лоран освен успешна актриса вече е и опитна режисьорка, тъй че с интерес ще видим какво ще направи с този проект.

Тя поставя добро начало с това, че в главните роли на двете сестри е кастнала Ел и Дакота Фанинг – ако не друго, поне се освобождава от чуденето дали хората ще повярват, че са сестри. И двете ги гледаме вече от години и сме добре запознати с възможностите им. Докато Дакота Фанинг напоследък не е в светлината на прожекторите (фокусира се върху любопитния Netflix сериал „The Alienist”, както и малката роля в „Имало едно време…. в Холивуд”), я гледаме от толкова време, че не се съмняваме в таланта и способността ѝ да носи филм на раменете си. Ел Фанинг пък в последните няколко години прави много интересни избори и показва много широк диапазон, така че сме любопитни да я видим как ще продължи да се развива.

The Nightingale” е базиран на романа на Кристин Хана, а сценарият е написан от Дейна Стивънс. Премиерата е насрочена за 25 декември тази година.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments