По напълно непонятни причини (всъщност всички знаем какви са те), Lucasfilm продължават да работят по реализирането на „Индиана Джоунс 5”, вместо да оставят поредицата да почине. Да, и ние бихме се радвали на още един филм, който да поправи щетите, нанесени от „Кралството на кристалния череп“, и кино приключенията на Инди да приключат подобаващо („on a high note“), но просто не вярваме, че това може да се случи.

Не виждаме и смисъл,ю подобен филм да се случи на всяка цена, като под „на всяка цена“ разбираме, да бъде заменен който и да е от оригиналните елементи – Харисън Форд като Индиана Джоунс, Стивън Спилбърг като режисьор, Джордж Лукас като автор на идеята и изпълнителен продуцент. За нас, ако което и да е от тези имена бъде заменено, цялата идея се губи (за „реабилитация“ също). А изглежда, че точно това се случва.

Variety съобщават, че Стивън Спилбърг е решил да не се завърне на режисьорското столче на „Индиана Джоунс 5”, а вместо това да „предаде щафетата“ на някой по-млад творец, който да предложи свеж поглед към героя. И според източници този „млад творец“, с който Lucasfilm водят преговори, е Джеймс Манголд („Identity”, „Ескорт до затвора”, „Walk the Line”, „Логан“, „Пълно ускорение“).

Не искаме да звучим като досадните мрънкачи, вечно опяващи за състоянието на индустрията, ненужни римейки, продължения, spin-off-и и адаптации на съществуваща „интелектуална собственост“. Ако искат да направят и десет филма за Индиана Джоунс, не ни дреме особено, стига да е нещо наистина различно. Но ако ще го правят с оригиналните „части“, нека да е поне с всички налични.

Иначе смятаме, че Джеймс Манголд е повече от чудесен избор и ако наистина той остане като режисьор на „Индиана Джоунс 5”, ще му стискаме палци да направи достоен филм. Знаем, че може.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 Comments

 1. Дел Торо трябва да го направи – и да се казва „Индиана Джоунс и Зовът на Ктхулу“.

  1. Не, по добре звучи „Индиана Джоунс и Планините на Лудостта“.

  2. Предпочитам Ктхулу, но и твоето предложение е badass, така че няма да възразя и на него 🙂

 2. Спилбърг вече не е това, което е бил. Но ако получи добър сценарий ще направи добър филм

 3. Оправданието на Спилбърг е, че „иска да даде възможност на някой по-млад режисьор да се докаже и да представят по-млада версия на Инди“, което е пълен ПР булшит. Инди 5 стои в застой вече не-знам-си-колко години – ако Спилбърг е мислел по този начин щеше да напусне проекта отдавна – просто не му се занимава да възражда стар франчайз и иска да се съсредоточи над нови, по-интересни заглавия.

  Въпреки всичко това, Манголд е страхотен избор и ако подпише съм сигурен, че ще ни даде добър филм.

 4. Дано тоя човек не се изложи.Друго си е ако зад камерата е Спилбърг и Лукас.

 5. Каква е тази ебавка.Че какво му е на Кристалния череп.Какво и да направят няма да задмине четвъртия филм.Кейт Бланшет и Шая Лабъф бяха уникални.