Тъкмо си говорехме, че не знаем нищо от сюжетна гледна точка за новия филм на Кристофър Нолан и ето, че имаме трейлър. За наше огромно удоволствие трейлърът всъщност не представя нищо за историята, което вече не знаехме, но ни кара да сме все така любопитни и надъхани. С всяка изминала минута „Tenet” изглежда все по-добре, все по-примамващ и мистериозен.

Гледайте трейлъра сега:

Ако беше всеки друг филм, сега щяхме да кажем, че припомняме, че „Tenet” е за това-и-онова. Обаче Нолан, с невероятната си способност да прави многомилионни блокбъстъри със или без позната интелектуална собственост, ни показва отново, че трейлър може да има на проект, за който не знаем нищо и въпреки това да ни развълнува на макс.

Какво знаем досега – Нолан го нарича „най-амбициозния си проект” от гледна точка на филмови локации. Знаем, че Джон Дейвид Уошингтън играе главния герой във филма, а от трейлъра става ясно, че Робърт Патинсън е партньор в каквото и да е странно начинание, с което са се захванали. Клеменс Поези, Елизабет Дебики, Майкъл Кейн и Кенет Брана са набъркани по някакъв начин в историята.

Най-новото е, че по някакъв начин става дума за пътуване във времето – метафорично или не, това предстои да разберем. Преди обсъждахме, че заглавията на филмите на Нолан нарочно са завоалирани. А с „Tenet” виждаме, че нарочно са подбрани дори и от граматична страна, така че да вършат работа на крайната му идея. Кристофър Нолан отново си играе с филмовия формат и с нашите възприятия, а ние само можем да седим и да казваме „Дай ни още!”.

Но каквото и да си говорим, каквото и да спекулираме, дори и с плакат, и с тийзър, и с двуминутен трейлър, ние пак не знаем какво всъщност представлява този филм. А откога не ни се е случвало това? Откога не сме били толкова в неведение и съответно, толкова готови за изненада? Да, показва се, че някак „Tenet” ще зачекне темата за пътуването във времето, спомените и предвещанието на неизбежни събития. Но всъщност нищо не знаем наистина, не можем да си представим и не можем да очакваме. А това е ненадминатата красота на Нолан.

плакат

„Нещо по-лошо от ядрен Холокост” или така нареченият, със сигурност нарочно, палиндром „Tenet” ще излезе по кината на 17 юли 2020 г.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 Comments

  1. Честно казано – не съм wow-нат, но така се получи и с Генезис, а в крайна сметка филма беше чук. Изглежда ок – стискам палци за пореден хит, пък да видим…

  2. Само мен ли ужасТно ми бърка в здравето, че N-то е несиметрично? Сигурно и тая вечер няма да мога да спя спокойно…

  3. Има някво прескачане в парадигмите от логика към любов дето го зачекна още в интерстелър. Според мен с това „не се опитвай да го разбереш, почувствай го“ прави намек за същото нещо. Склонни сме да се губим в представите, гледните точки кето създава дистанция и предизвиква войни. Чувстването (любовта) се явява антидот.