Сериалът „Свят в пламъци” ни въвлича в сложни човешки взаимоотношения между интересни персонажи на фона на ужаса на Втората световна война. Епичната история се излъчва всяка неделя от 22 часа по канал Epic Drama и ни разкрива преплетени съдби от цяла Европа, любов, неочаквани приятелства и загуба. Всичко това е в основата на сериала, който освен, че залага на нови и свежи лица за главните си роли, разчита и на обичани актьори, сред които Шон Бийн, Хелън Хънт и Лесли Манвил.

Създател на „Свят в пламъци” е Питър Боукър, добре познат на британската публика от редица сериали. Негов партньор в това начинание е продуцентът Деймиън Тимер, който очевидно е по-бизнес ориентиран, докато Питър ръководи креативната страна на нещата с изключително чувство за хумор и остър ум. Всички актьори са толкова впечатлени от сценариите му, а той е написал съвсем сам всичките седем епизода, което от своя страна впечатлява мен страшно много. „Косата ми беше още черна преди да започна да пиша, а сега е бяла.”, шегува се той. Успешното трио се допълва и от един от режисьорите – Адам Смит. Човекът правил еднакво добре епизоди на обичаните „Dr. Who” и „Skins” и водеща фигура зад режисирането на концерти и клипове на Chemical Brothers. Срещам се с тримата творци в Лондон и веднага ме привлича начина, по които говорят за проекта си.

Питър Боукър е този, който стартира всичко, използвайки истински семейни истории и такива, за които е чувал в създаването на персонажите си:

Всичко е разказано от толкова много перспективи, че се чувстваш въвлечен в международен конфликт. Направих много проучвания с историци и първото, което ми казаха е да съм сигурен, че притесненията на всички герои са едни и същи по време на война. И това ме освободи да пиша всъщност за последствията върху обикновените хора, те не могат да променят хода на събитията, но страдат от ефекта върху тях самите.

Деймиън Тимер допълва:

Пийт винаги създава много интимна атмосфера за героите си. Светът е буквално в пламъци, но нашият свят се върти около тези 9-10 човека, с които преживяваме всичко и ние ги обичаме. Винаги е било важно да намериш комбинация между интимното и епичното и да можеш да го визуализираш.

Адам Смит режисира първите два епизода и създава цялостната визия за сериала, тъй като няколко екипа трябва паралелно да снимат и останалите епизоди, за да могат да влязат в сроковете. Питър Боукър споделя:

Адам беше много внимателен това да се случи. Идеята беше всички да сме обединени в тази цел и това е именно едновременно да бъде интимно и епично, да искаш да проследиш какво се случва с героите и да ги чувстваш близки. Това важи за всяко едно звено на продукцията… Искаше ми се да изглежда едновременно модерно и автентично и да разкажем различна история. Докато правех проучване по музеите, открих два различни дневника на полски сервитьорки и беше интересно да разбера как тези млади момичета са пишели за работата си и за момчета. И изведнъж се казва “днес се присъединих към Съпротивата”. Сериалът ни не е мрачен, винаги сме оптимистични, когато преживяваме тежки моменти.

Бюджетът на сериала е огромен за британска телевизионна продукция, но Деймиън отказва да сподели колко е точно. В този момент Питър вади снимка на баба си и нейната най-добра приателка, която е чернокожа. Двете са свирели и пеели по нощни барове и са основа на героините Луис и Кони в сериала: „За жените този период е много освобождаваш, защото е трябвало да поемат много мъжки задължения, тъй като мъжете са били на фронта.

Деймиън допълва:

Историите, които сме свикнали да разказваме във Великобритания са само за местни персонажи. В случая тук имаме няколко преплетени съдби и нишката е това, което ни свързва като хора. За мен това е много емоционално, защото те въвлича в историята на всеки един герой, от където и да е той. Героизъм е да правиш нещо в името на общото благо.

„Историята е за това как се справяш в много трудна ситуация, но всичко започва със сценария и как създаваме визията, а тя беше продукт на много хора, на екип, с който обсъждахме всичко.”, продължава Адам Смит.

Трябва да си отворен за всичко. Балансирам между толкова различни неща от концертите на Chemical Brothers до епична драма. При групата историята е музиката им. Гледам филми от много малък и за мен най-важното е да се развълнуваш и се надявам, че сме успели да направим това. Още в началото пуснах епизодите с приятелката ми вкъщи, имаме малки деца и тя е жертвала също много в името на това да осъществя проекта и е много честна в мнението си. За мен беше много важно да го гледам през чифт свежи очи и смятам, че успяхме да я развълнуваме, което е целта ни за зрителите.

Вижте интервюта с актьорите Джона Хауер-Кинг, Джулия Браун, Борис Шиц и продуцента Хелън Зиглър на бляскавата премиера на сериала във Варшава

Свят в пламъци” се излъчва всяка неделя от 22 часа по канал Epic Drama.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *