Точно преди два дни, по повод кастинга на Джаред Харис и Лий Пейс в предстоящата сериализирана адаптация на „Фондацията“ („Foundation“), споменахме, че вече не сме толкова скептични по отношение на идеята някой да си позволява да „пипа“ монументалната поредица на Айзък Азимов. За съжаление, сега получаваме новина, която не ни връща съвсем на нивото, когато начело на проекта беше Роланд Емерих, но все пак значително занижава ентусиазма ни.

Deadline съобщават, че Apple TV+ са избрали режисьор за пилотния епизод (даващ тона и цялостния облик на сериала) на „Фондацията“ и това е Рупърт Сандърс, който ще направи телевизионния си дебют. Избор, от който ние определено сме разочаровани. Сандърс има само два големи режисьорски филма зад гърба си – слабите „Снежанка и ловецът“ и „Дух в броня“, и общо взето, единственияt плюс, който можем да посочим в присъединяването му към проекта, е, че поне визуално ще изглежда добре.

Щеше ни се Apple TV+ да привлекат някое по-сериозно име (какъвто е случаят с повечето им други сериали) иличовек с усет към киното, драматургията и развиването на герои, а не занаятчия, който просто снима добре, но уви. Сега вече се увеличава и притеснението ни от присъствието на Дейвид С. Гойър като шоурънър. Лесно можем да видим как неговите слаби страни се подсилват от тези на Сандърс, което за произведение от ранга на „Фондацията“, поне за нас, ще е пагубно.

Припомняме синопсиса на двутомното издание на „Фондацията“ (на „Бард”), което събира всички книги от поредицата на Азимов:

Старата Галактическа империя е на върха на могъществото си. И на прага на разпадане. Това се разбира само от Хари Селдън, създател на науката психоистория (ПИ), която предсказва статистически достоверно поведението на огромни групи от хора. След разпада на старата до появата на нова велика империя ПИ доказва период от 30 000 тъмни години на анархия и хаос в Галактиката. Пак с помощта на ПИ този период може да се скъси до 1 000 години. За целта Хари Селдън основава две Фондации, които да контролират прехода. Първата, явна, трябва да спаси човешкото познание и да следи да се осъществява на практика планът на Селдън. Втората, тайна Фондация трябва да се справя с фактори, които ПИ не би могла да предвиди, както и внимателно да контролира Първата. Прекрасен план. Който отива по дяволите…

Още веднъж, шоурънър на сериала е Дейвид С. Гойър („Батман срещу Супермен“, „Черният рицар”), който е и изпълнителен продуцент наравно с Робин Азимов, Марси Рос, Камерън Уелш и Джош Фридман. Продуценти са Skydance Television в лицето на Дейвид Елисън и Дейна Голдбърг.

Ще се ослушваме за още новини. Дано те са по-добри.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *