lee-pace-jared-harris-20191023

Какво да кажем? След като Apple закупиха правата за „Фондацията“ („Foundation“), дългогодишните опити за екранизирането на монументалната фантастична поредица на Айзък Азимов преминаха в съвсем различна плоскост и беше само въпрос на време, преди да се задвижат нещата. А те вече се движат и научаваме първите две големи имена, които се сдобиват с роли в подготвяния от стрийминг платформата Apple TV+ сериал.

Variety съобщават, че Джаред Харис и Лий Пейс са подписали договор за участие в проекта, като големият нилюбимец Харис ще се превъплъти в емблематичния създател на психоисторията Хари Селдън – кастинг, който определяме като повече от перфектен и беше първата ни асоциация, щом видяхме заглавието. Ролята на Пейс пък е обявена като сегашният император на галактиката Брадър Дей – герой, за който лично ние нямаме никакъв спомен. Тук първата ни асоциация беше Р. Данийл Оливо, който ако „Фондацията“ се окаже успех, очакваме да видим и в неизбежната адаптация на цикъла „Роботите“ (после и „Империята“).

Ако не сте запознати с произведенията от поредицата „Фондацията“ (оригиналната трилогия и последвалите предистории и продължение) ще ни е трудно да синтезираме в няколко изречения цялата история, затова за пореден път ще ви предложим синопсиса на двутомното издание на „Бард”, което събира всички книги:

Старата Галактическа империя е на върха на могъществото си. И на прага на разпадане. Това се разбира само от Хари Селдън, създател на науката психоистория (ПИ), която предсказва статистически достоверно поведението на огромни групи от хора. След разпада на старата до появата на нова велика империя ПИ доказва период от 30 000 тъмни години на анархия и хаос в Галактиката. Пак с помощта на ПИ този период може да се скъси до 1 000 години. За целта Хари Селдън основава две Фондации, които да контролират прехода. Първата, явна, трябва да спаси човешкото познание и да следи да се осъществява на практика планът на Селдън. Втората, тайна Фондация трябва да се справя с фактори, които ПИ не би могла да предвиди, както и внимателно да контролира Първата. Прекрасен план. Който отива по дяволите…

Фред Гамбино - Трантор панорама
Фред Гамбино – Трантор панорама

След оттеглянето на Джош Фридман, шоурънър на сериала остава единствено Дейвид С. Гойър („Батман срещу Супермен, „Черният рицар”), който е и изпълнителен продуцент наравно с Робин Азимов, Марси Рос и присъстващия в кредитите по правни причини Фридман. Продуценти са Skydance Television в лицето на Дейвид Елисън и Дейна Голдбърг.

Засега, като изключим Гойър, който не е най-надеждното име, ни харесва как се развива този проект и ако трябва да сме честни, предвид състоянието на съвременния телевизионен и стрийминг ландшафт, вече не сме чак толкова скептични към идеята, че някой си позволява да пипа „Фондацията“. Смятаме, че може да се получи нещо наистина страхотно, стига да се подходи внимателно. Надяваме се, че няма да натъпкат всичко в един сезон, но не искаме и излишно разводняване.

Ще чакаме повече информация и ще следим следващите актьорски попълнения и новини.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Книгите са уникални – четох ги преди 20тина години за пръв път и много ми харесаха. Браво за идеята да се екранизират.

  2. Нормално е да има и 10 сезона, това е история от стотици хиляди години, сериалът може да е вечно отворен и да се развива поколения напред, имаме потенциал за нещо уникално, историческо и революционно, но трябва много талант и енергия, екипна работа, прецизност в детайлите и в обобщения сюжет, неограничена импровизация, прилагане на изкуствен интелект, това може да е филм, който да промени индустрията и изкуството, така както програмата на Хари Селдън променя цивилизацията и развитието на Вселената в книгите.