Трудно е да характеризираме тези първи 90 секунди от „The Two Popes” по друг начин, освен като съвършенство. И често сме си мислили, че макар да има огромно значение начинът на поднасяне на всяка история, най-възхитително винаги ще бъде съперничеството за власт над всеки кадър (и в съзнанието на зрителите) между колоси в актьорската професия – подобно на Антъни Хопкинс и Джонатан Прайс.

Страхотевичен избор е направил бразилският режисьор Фернандо Мейрелес, обичан от нас не само заради великолепните „Градът на бога” и „Вечният градинар” (от началото на хилядолетието!), но и заради специфичния си авторски подход към всеки сюжет. Да осигуриш за две главни роли двама невероятни майстори като Хопкинс и Прайс, и да ги режисираш в разказа на една свръх-актуална история, която може би няма бъде приета еднозначно от (някои) представители на Светата римокатолическа църква, е единствен по рода си шанс, за който трябва да си вечно благодарен… на Съдбата. А това, че Netflix са се ангажирали с продуцирането на „The Two Popes” доказва, че компанията държи да запази завоюваните до момента позиции в „голямото кино” – и да се състезава наравно за „големите награди” с другите гигантски продуцентски къщи, при това поне с няколко заглавия на година.

Сценарият е дело на Антъни МакКартън („Darkest Hour”), а филмът проследява поредица от реално случили се събития – кардинал Хорхе Марио Берголио (Джонатан Прайс поразително прилича на него) през 2012 година иска позволение от Папа Бенедикт (в ролята е Антъни Хопкинс) да се оттегли от своя пост, след като е разочарован от насоката, в която се развиват делата на католическата църква. Вместо това действащият папа призовава в Рим своя най-отявлен критик и бъдещ приемник на най-високия сан в християнското духовенство на Запад – и в общуването си с него се опитва да разкрие тайната, която подкопава основите на съвременния католицизъм.

Двамата са коренно противоположни като характери, но заедно във Ватикана се опитват да открият елементи от миналото, които да поставят в основите и над тях да изковат ново бъдеще за вярващите в целия свят… И както на всички ни е известно, след оставката на папа Бенедикт XVI, на 13 март 2013 година кардинал Берголио е избран от свикания конклав за негов наследник, като приема името Франциск, в чест на св. Франциск от Асизи. Чаровният аржентинец е първият папа от Новия свят, първият папа йезуит и първият папа от 1200 години с неевропейски корени.

Иска ни се да повярваме, че този филм не е направен единствено и само за католиците и в името на тяхната вяра. Изключително интересно ни е как Джонатан Прайс е подходил към доста благодатния за пресъздаване образ – и същевременно ни е любопитно как самият папа Франциск ще погледне отстрани на това превъплъщение. И макар сър Антъни Хопкинс да е в ролята на (своеобразния) антагонист, не се съмняваме, че неговият герой също ще бъде неотразим. В актьорския екип на филма участват още Сидни Коул, Лизандро Фикс и Мария Уседо.

two_popes_xlg

The Two Popes” ще бъде представен във Венеция, в програмата на филмовия фестивал в Телюрайд, както и със специална прожекция на 9 септември в Торонто. Разпространението в киносалоните на Съединените Щати се очаква да стартира на 27 ноември (навреме за квалификации за оскаровите номинации), а в стрийминг мрежата на Netflix ще се появи на 20 декември 2019.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments