едуард нортън и уилям дефо

Само ден след като видяхме първия снимков поглед към „Motherless Brooklyn” на Едуард Нортън, получаваме и трейлър. Явно след двадесетгодишно чакане (за първи път Нортън се захваща с проекта през далечната 1999 г.) никой вече няма търпение да протака рекламната кампания, пък и премиерата на филма е само след няколко седмици в Торонто и няма да се отрази зле малко предварителен шум.

Припомняме отново сюжета в най-общи линии, а ако искате една идея по-подробно описание, ще го откриете в официалния синопсис след трейлъра. „Motherless Brooklyn” е адаптация по едноименния роман на Джонатан Летем, като действието е пренесено от 90-те години на ХХ в. през 50-те. В центъра на историята е страдащият от синдрома на Турет Лайнъл Есрог (Нортън), който работи за „детективската агенция” на дребен мафиот в Бруклин. Когато шефът му – и ментор, и идол, и бащинска фигура (Брус Уилис) – е убит, Лайнъл се заема с разследването на убийството му, което го поставя по средата на огромна конспирация, свързана с Ню Йорк и един от най-големите строители/архитекти в държавата.

Вижте трейлъра.

Ако трябва да сме напълно честни, не сме особено впечатлени от видяното. Най-много ни дразни Нортън и подходът му към ролята на болен от синдрома на Турет. Той е повече от отличен актьор и може да се справи с всяка роля – между другото виждали сме го в подобни (където обикновено се прави, но все пак), но тук ни стои все едно се е хванал за патерица, която не само трябва да изведе изпълнението му, но и да придаде някаква интересна дълбочина на героя му. Ще ни простите, но ни мяза на Деян Донков в „Лошо момиче”. А Брус Уилис да не го коментираме, изглежда, че ще спи и през този филм.

Преди да ни кажете какви сме тъпаци и как смеем да храним Едуард Нортън и първо да направим ние нещо, преди да си позволим да плюем, нека отбележим, че трейлърът има атмосфера и ни допада леко камерния тон. Обичаме подобен тип филми и адски много ни се иска „Motherless Brooklyn” да се е получил. Както заради Нортън, когото въпреки гореизказаното много харесваме, така и защото ни се гледа качествена гангстерска история в епоха. Ще се ослушваме за отзиви от Торонто и ще стискаме палци.

Ето и споменатия официален синопсис.

Лайнъл Есрог (Нортън) е страдащ от синдрома на Турет частен детектив, който се впуска да разкрие убийството на своя ментор и единствен приятел Франк Мина (Уилис). Въоръжен единствено с няколко улики и двигателя на обсесивния си ум, Лайнъл разкрива дълбоко пазени тайни, от които зависи съдбата на Ню Йорк. Мистерията го отвежда от пропитите от джин джаз-клубове в Харлем, през тънещите в нищета кътчета на Бруклин, до позлатените палати на големите бизнес клечки на Ню Йорк. Лайнъл се бори с престъпници, корупция и най-опасния мъж в града, за да защити честта на своя приятел и да спаси живота на жената, която може би е личното му спасение.

В допълнение ви предлагаме две версии на баладата „Daily Battles“ на Том Йорк, която е част от филма и според информацията е разплакала Едуард Нортън, както и списък с останалите песни от саундтрака.

“Woman In Blue” – Performed by Wynton Marsalis, Willie Jones III, Philip Norris, Isaiah J. Thompson, Ted Nash & Daniel Pemberton
“Daily Battles” – Performed by Thom Yorke & Flea
“Relaxing With Lee” – Performed by Charlie Parker, Dizzy Gillespie, Thelonious Monk, Curly Russell & Buddy Rich
“’Round About Midnight” – Performed by Babs Gonzales
“Blues Walk” – Performed by Wynton Marsalis, Joe Farnsworth, Russell Hall, Isaiah J. Thompson & Jerry Weldon
“Daily Battles” – Performed by Wynton Marsalis, Joe Farnsworth, Russell Hall, Isaiah J. Thompson & Jerry Weldon
“Jump Monk” – Performed by Wynton Marsalis, Joe Farnsworth, Russell Hall, Isaiah J. Thompson & Jerry Weldon
“Delilah” – Performed by Wynton Marsalis, Joe Farnsworth, Russell Hall, Isaiah J. Thompson & Jerry Weldon
“On A Misty Night” – Performed by Wynton Marsalis, Joe Farnsworth, Russell Hall, Isaiah J. Thompson & Jerry Weldon
“Motherless Brooklyn Theme” – Performed by Wynton Marsalis, Willie Jones III, Philip Norris, Isaiah J. Thompson, Ted Nash & Daniel Pemberton

Продуцент, режисьор и сценарист на „Motherless Brooklyn” е Едуард Нортън. Той е изпълнител и на главната роля, а освен Брус Уилис му партнират още Уилям Дефо, Алек Болдуин, Гугу Мбата-Роу, Лесли Ман, Боби Канавали, Майкъл Кенет Уилямс, Итън Супли и др.

Премиерата на филма е на фестивала в Торонто през септември. Редовният показ в САЩ стартира от 1 ноември.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 Comments

  1. Зорлем да се прави оценка за бъдещ филм или изпълнение от един трейлър е … зорлем-ска работа. Понякога наистина си личи, че нещо не става, но този трейлър не е от тези…

    Към този момент не знаем достатъчно и изпълнението му все още не знам какво е…. В рамките на видяното видях прогресия някаква, която по-скоро ми дава надежда … Целите на Едуард Нортън са вероятно по-дългосрочни и се целят в това, което ще чувстваме или мислим накрая на самия филм … (а не след 60 секунди трейлър).

    Трейлърите са тъпо нещо – все едно да си пуснеш трейлър от 9-та симфония и да кажеш…оу.супер !, или обратното…Някои то най-хубавите филми или нямат никви трейлъри или трейлъри, които като ги гледаш ти идва да се гръмнеш …

    1. Най-доброто изпълнение на Нортън е в Американска история х. Доста прагматичен и рязък актьор е. Очаквам добро ниво.

    2. То Донков не е нищо в сравнение с големите Български актьори. Така наречената звезда на Българския театър си е само за софийско ползване. Не го слагайте на нива, където ще се чуди , какво да прави.