Провокира уважение, когато актьорската професия не е единствена цел в живота на един актьор, и той се окаже способен да използва силните си страни и характеристики, за да даде най-доброто от себе си за филмовото изкуство успоредно с друго свое призвание. Такъв е случаят със Сам Джей Джоунс – култова кино фигура, с която решихме да ви занимаваме не само защото сме му почитатели от малки, но и защото той ще е сред гостуващите гвоздеи на тазгодишния „Aniventure Comic Con, който ще се проведе на 14-15 септември в София. След като завършва гимназиалното си образование в Калифорния, той се включва в Американския военноморски корпус. Желанието му да се превърне в професионален футболен играч не се реализира напълно и успоредно с полу-професионалната си спортна кариера Сам започва да поема ангажименти и като модел. Така бива забелязан и привлечен за първата си телевизионна роля в романтичната комедия „10“ през 1979 г.

10

sam-jones-in-10-1-201905010

В „10“ Джоунс влиза в ролята на Дейвид Ханли, съпруг на героинята на Бо Дерек, за която филмът е първо в кариерата ѝ голямо участие. Сюжетът е забавен, изпълнен с особени изненади и се смята, че за времето си е бил най-успешният за режисьора Блейк Едуардс. Именно участието на Сам в „10“ му помага да измести Кърт Ръсел и Арнолд Шварценегер от преговорите за главната голя във „Флаш Гордън“ и му спечелва най-емблематичния му образ година по-късно през 1980 г.

Флаш Гордън / Flash Gordon

flash godon

Флаш Гордън” е базиран на едноименния комикс, създаден от Алекс Реймънд през 1934 г. Историята проследява премеждията на известен футболен състезател и туристическата му агентка, които случайно попадат на планетата Монго и трябва да се преборят с безмилостния император Минг в опит да спасят планетата Земя. Смята се, че Джордж Лукас е бил голям почитател на комикса като дете и това го е вдъхновило за работата му по франчайза „Star Wars“. От гледна точка на настоящия момент повечето големи плюсове на продукцията съвсем не изглеждат големи и красотата на филма може да се разбере единствено, когато го разглеждаме в периода на създаването му. Без значение от гледната точка на времето обаче за две неща трудно би могло да има различни мнения. Първото е саундтракът към филма, който е дело на Queen и самият Фреди е създател на основната тема, а второто е играта на Джоунс в главната роля. Той успява да изгради толкова емблематичен образ, че десетилетия след представянето на филма по екраните броят на хората, които го разпознават като Флаш, не намалява, а феновете му не са единствено почитатели на sci-fi жанра. Интересен факт е, че по време на снимките той изпълнява сам всичките си бойни сцени, каскади и акробатики, но целият му диалог е дублиран от друг актьор.

Код Червено / Code Red

sam-jones-in-code-red-201905010

Код Червено“ е първият досег на Сам с малкия екран в телевизионна поредица. Излъчването продължава две години (oт 1981 до 1982 г.) и проследява случващото се в семейството и работата на началник Джо Рорчек – пожарникар от Ел Ей – и синовете му, поели по неговия път. Сам влиза в ролята именно на единия син на Джо – Крис. Това е моментът, в който актьорът започва да осъзнава колко трудно би могло да се излезе от образа на Гордън и на Сам му предстоят поредица от малки роли в още няколко телевизионни поредици и големи решения за бъдещето. Участва в сериалите „Гръм в рая“, „Спасители на плажа“, „Кобра“, „Ренегат“, „Уокър, тексаският рейнджър“, „Конан“ и даже за голяма изненада на зрителите се появява в по един епизод на „Пасифик блу“ и на „Старгейт SG-1“. С годините Сам осъзнава грешките си и самостоятелно признава, че, повлиян от славата и опиянен от младежкото си самочувствие и собствената си мъжка арогантност, е пропуснал големи шансове за развитието на актьорската си кариера. В стремежа си да бъде отговорен пример за глава на семейството той намира друго призвание, за да бъде активен, пълноценен и полезен, докато очаква телефона да позвъни и да чуе предложение за роля. Обучението му в Американските военноморски сили и работата му по продукции в Мексико му помага много в новата му кариера като професионална охрана. Опитът му се оказва от голяма полза в частния сектор и той бързо се затвърждава като един от най-търсените специалисти за високо рискови задачи при ескортиране на хора извън граница. Джоунс сам споделя, че се чувства късметлия за годините, през които е успял да съчетае двете си поприща и се определя като успешен, предвид че главни роли не са липсвали.

My Chauffeur

sam-jones-in-my-chauffeur-201905010

През 1986 г. Сам е избран да партнира на Дебора Форман в комедията „My Chauffeur”, разказващ за свободолюбива млада дама, която успява да разклати реда и правилата в изискана фирма за отдаване на лимузини под наем. В един момент клиент на компанията се оказва героят на Сам – Батъл. Той току-що се е разделил с приятелката си и след като изплаква душата си на задната седалка на лимузината, се оказва в едно легло с шофьорката си. Следва поредица oт сконфузени ситуации, които разкриват в по-големи граници характера на Батъл. Филмът е приет положително от критиката, но работата на Сам получава смесени отзиви главно заради жанра на продукцията.

The Spirit

sam-jones-in-the-spirit-201905010

Година по-късно Сам влиза в ролята на детектива Дени Колт – Духът. След като бива обявен за мъртъв, той решава да се бори с престъпността като маскиран герой. Бихме добавили едно „зле“ към момента с маскирането, но да не забравяме, че в края на 80-те костюмите по филми нa „DC“ рядко са били изпипани откъм детайли. Телевизионният проект е по комикса на Уил Айснър и въпреки откровено недобрата си репутация е всеобщо признат като най-добрия опит за екранизация на творбата, а Сам се завръща към по-прилягащ му образ.

Джейн и изгубения град / Jane and the Lost City

sam-jones-in-jane-and-the-lost-city-201905010

Отново през 1987 г. Сам снима на остров Мавриций приключенската комедия „Джейн и изгубения град“ по комикса на Норман Пет, който се издава в рамките на 30 години между 1932 г. и 1963 г. Джейн (Кирстен Хюз) и Джънгъл Джак Бък (Джоунс) заминават заедно с група британски авантюристи за Африка към мистичен изгубен град, като целта им е да открият диамантено съкровище преди то да попадне в ръцете на нацистите. Pin-up стилистиката от средата на миналия век е успешно представена, а присъствието на Сам като че ли е търсено с цел привличане на повече публика от женски пол. Спортните му заложби все пак трябва да са в помощ на кариерата, а и за споменатия период външният му вид е отговарял на американската представа за голям чаровник. Нещо като Джейсън Момоа в наши дни.

Златото на самураите / In Gold We Trust + Maximum Force

sam-jones-i-gold-we-trust-201905010

След няколко второстепенни роли в класически екшъни, един от които е „Удар в Лос Анджелис“, където си партнира с Алекс Макартър и Скот Планк, Сам се озовава с центъра на събитията с режисирания от тайландеца Шалонг Пакдивижит „Златото на самураите“ през 1990 г., а две години по-късно е буквално рамо до рамо с Шери Роуз в „Maximum Force“ на Джоузеф Мери, който е отговорен за редица екшъни като „Бунт“, „Нулево равенство“ и „Действаща мишена“. „Maximum Force” пък обединява три оттеглили се ченгета, чиято цел е да ликвидират корумпиран полицейски началник и заедно с тъмната си атмосфера остава страхотен пример за работа със светлината и операторско майсторство. Макар отдалечен от sci-fi жанра с участието си в екшън филмите, сянката на Флаш не напуска Сам и той продължава да бъде свързван с най-емблематичния си персонаж.

The Highwayman

sam-jones-maximum-force-201905010

Има обаче един образ, който успява да се разграничи максимално от предисторията на Сам и силно се списва със силните му страни и актьорския му талант. В телевизионна поредица от края на 80-те години на миналия век Сам е държавен агент, на когото е поверена задачата да управлява огромен камион, натоварен с високо технологични оръжия, по маршрут, преминаващ през територии, където законите не важат. Част от камиона се превръща с хеликоптер при нужда от бързо бягство и динамиката на всеки от епизодите е гарантирана. В поредицата вече ясно си проличават годините натрупан опит не само от филмите зад гърба му, но и от работата му като част от военноморските сили. В актьорската си кариера Сам Джоус има възможността да работи заедно с Джоуи Траволта, Хълк Хоган, Шанън Туид, Робърт Клейн, Джон Ръсел и Тимъти Дaлтън. Най-популярната му колаборация е тази с Марк Уолбърг в двете части на „Приятелю, Тед“, където играе себе си и… Фраш Гордън, но повече от 30 години, след като екранният персонаж излиза на голям екран, което само показва колко култов е бил за поколения зрители.

Животът след Флаш / Life After Flash

life-asfter-flash-img01-201905010

Дългогодишното внимание към Флаш провокира режисьора Лиза Доунс и продуцента Ашли Пю да обединят сили за създаването на документален филм, в който Сам да разкаже от първо лице за кариерата си, за грешките, който е допускал, а и за своите успехи. Зрителите получават шанс да разберат повече за човека зад образа и за отпечатъка, който Флаш е успял да постави в живота му. В бъдеще очакваме да видим Сам в „Axecellarator”, което ще е завръщане към sci-fi жанра след известна пауза, и в биографичния „The Silent Natural”, вдъхновен от живота на един от първите глухи състезатели от бейзболната лига през 19-ти век – Уилям Хой. Пътят на Джоус е възможно да бъде разгледан като процес на постоянство с един ключов и запомнящ се, дори епичен момент що се отнася до актьорската му кариера, какъвто е пресъздаването на Флаш Гордън, но, както ви споменахме по-горе, този път ще го отведе съвсем близо до българските зрители – на родния Comic Con след няколко месеца, където посетителите ще имат възможност да се срещнат с него лично, както и да получат снимка и автограф.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *