От известно време не сме имали повод да пишем за големия Антъни Хопкинс, но ето, че се появи причина да споменем името му отново. Той ще участва в предстоящата филмова адаптация на прочутата пиеса на Флориан Зелер – „Бащата“ („The Father“), в която ще си партнира с британската актриса Оливия Колман, което означава, че в двете основни роли ще видим носители на „Оскар”. През март Колман беше наградена от Академията за невероятното си изпълнение в прекрасния „Фаворитката“.

В „Бащата“ Хопкинс ще влезе в ролята на дяволит и силно независим мъж, който старее и губи силите си, но отказва всякаква помощ от дъщеря си Ан (Колман). Колкото и да не иска да вярва в това, тази помощ се е превърнала в съществена и една от причините Ан да вземе решението да се премести в Париж с партньора си. Опитвайки се да осмисли променящите се обстоятелства и случващото се с него, бащата на Ан започва да се съмнява в своите близки, в собствения си разум, а и в самата реалност.

Франк Ланджела и Катрин Ърби в Бродуейската англоезична адаптация на „Бащата“, дело на Кристофър Хамтън и Дъг Хюс
Франк Ланджела и Катрин Ърби в Бродуейската англоезична адаптация на „Бащата“, дело на Кристофър Хамтън и Дъг Хюс

Едноименната пиеса, по която е базиран „Бащата“, е написана и режисирана от Флориан Зелер и е поставена за първи път на сцена в Париж през 2012. Още тогава тя пожънва голям успех и печели редица награди. След три години пиесата се появява на лондонската сцена, а година по-късно е поставена и на Бродуей, като главните актьори в двете адаптации Кенет Кранам и Франк Ланджела печелят награда „Лорънс Оливие” и „Тони”.

Разбира се, успехът на пиесата не гарантира същия успех и за филма, но с имена като Оливия Колман и Антъни Хопкинс, а и предвид сериозното творческо присъствие на Зелер, може да се надяваме на нещо наистина стойностно. И кой знае, може да грабне и някои от големите филмови награди.

Бащата“ („The Father“) ще бележи дебюта на Флориан Зелер като филмов режисьор, а сценарият е написан от него и Кристофър Хемптън. Продуценти са Дейвид Парфит, Жан-Луи Ливи, Филип Каркасон и Саймън Френд. За финансирането са помогнали Viewfinder и Embankment, а самите пари идват от Фондацията Elarof и телевизионната мрежа Film 4. Снимките се очаква да започнат този месец във Великобритания. Ще следим всичко по-интересно около проекта.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *