Въпреки че текущият фестивален сезон далеч не е приключил, с настъпването на 2018 започнаха и новините за предстоящия такъв. Вчера стана ясно, че австралийската актриса Кейт Бланшет ще оглави журито на 71-я филмов фестивал в Кан, който ще се проведе от 8 до 19 май. Президент на предишното издание бе испанският режисьор Педро Алмодовар, който връчи Златната палма на „Квадратът“ на Рубен Йостлунд.

48-годишната Бланшет е единствената австралийка с две награди „Оскар“ („Авиаторът“, „Син Жасмин“), а през 2008 влиза в краткия списък на хората, получили две актьорски номинации в една година за „Няма ме“ и „Елизабет: Златният век“. Освен това тя притежава три награди „Златен глобус“ и три награди БАФТА, а ние я харесваме и считаме за една от най-добрите актриси днес.

Последно гледахме Кейт Бланшет в „От песен за песен“ на Терънс Малик (за който екипът ни не може да постигне консенсус) и „Тор: Рагнарок“ на Тайка Уайтити, където я харесахме много. Предстои да я видим в любопитния антологичния проект на Джулиан Розефелд „Манифест“, който ще бъде показан в рамките на 22-рия международен София Филм Фест от 8 до 29 март, както и в „Бандитките на Оушън“ на Гари Рос, който ще излезе на 8 юни.

Очакваме и следващи новини за предстоящия фестивал в Кан, които непременно ще споделим с вас.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *