Очакваме Ви на СПЕЦИАЛНА СРЕЩА с ВИМ ВЕНДЕРС, българския еврокомисар МАРИЯ ГАБРИЕЛ и БОИЛ БАНОВ, министъра на културата на Република България, на 5 април (петък) в Дома на киното от 18.00

Срещата ще бъде непосредствено след извънредната прожекция на филма на Вендерс „Хотел за милион долара

Когато филмът е хубав, е лесно да заживеем в киното. Колко често обаче мислим за създателите на хубавите филми и за хората на изкуството, заради които гордо носим своята европейска идентичност? Освен център на идеи и родина на изключителни таланти, Европа трябва бъде и мястото, където тези таланти могат да развият изцяло своя творчески потенциал и да бъдат оценени. Европейският съюз играе сериозна роля това да се случи, като осигурява финансиране за творчески проекти, помага за създаването на мрежи за контакти в областта на изкуството и насърчава откриването на таланти. Целта е екосистемата в ЕС да бъде достойна за високото ниво на своите творци. 

На 5 април със специална прожекция на „ХОТЕЛ ЗА МИЛИОН ДОЛАРА“, в София пристига неговият автор, легендарният Вим ВЕНДЕРС – забележителен режисьор, но също и фотограф, писател и сценарист. Той ще участва в дискусията „Европа създава нови възможности за европейските творци“ заедно с българския еврокомисар Мария Габриел и Боил Банов, министър на културата на Република България. Модератор на срещата ще бъде Жана Караиванова, директор на Националния филмов център. Главната роля обаче ще бъде на ХОРАТА!

Дискусията ще се състои непосредствено след прожекцията на филма на Вендерс в Дома на киното, под формата на граждански диалог, в който са поканени да се включат всички.

Достъпът до събитието е с вход С В О Б О Д Е Н, като предварителната регистрация е обусловена от капацитета на залата и е задължителна (http://bit.ly/EUDialoguesBG). Ще Ви очакваме в Дома на киното, за да зададете всички свои въпроси по темата и да споделите мнението си за бъдещето на творческа Европа!

* * *

Вендерс лично избира филма, който ще представи в София. Един от авторите на историята е Боно (U2), който пише и музиката към творбата, чиято премиера е на Берлинале 2000, където печели Наградата на журито – „Сребърна мечка“.

Хотел за милион долара“ е своеобразна криминална история, обединяваща пристрастията му към хубавата музика, изгубените души и американската траш-култура. Действието започва през 2001 година, когато Том Том (Джеръми Дейвис, „Спасяването на редник Райън“) скача от покрива на хотел в центъра на Лос Анжелис. В ретроспекция Том Том разказва за разследването на смъртта на Изи Голдкис (Тим Рот) – син на медиен магнат, който също е „паднал“ от покрива на хотела. Докато разследва случая, специалният агент на ФБР Скинър (Мел Гибсън) открива, че в хотела живеят всякакви хора – Вивиан (Аманда Плъмър), годеница на рокзвезда, Джеронимо (Джими Смитс), дребен търговец, който се опитва да припечелва с абстрактните картини на Изи, Елоиз (Мила Йовович), проститутка, почитателка на интелектуалната литература, и Дикси (Петер Стормаре), който се кълне, че е петият Бийтълс. Оказва се, че Скинър не е по-малко странен от обитателите на хотела – той е бил роден с трета ръка, отстранена по хирургичен път…

Вим Вендерс и Боно измислиха „Хотел за милион долара” – маргинална „love story“ на аутсайдери и откачалки. Заснеха го естетски, с гениално вживяване в един свят, паралелен на общоприетия, но движен от същите инстинкти за добро и зло, унижения и мечти.

Антония Ковачева за „Капитал“

* * *

Събитието се организира от Европейската комисия и Програма „Творческа Европа МЕДИА“ на Европейския съюз.

Начален час – 18:00!

плакат

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments