Спирали, предприемачество и расизъм – само част от темите и сюжетните посоки на великолепния „True Detective“. Отдавна се каним да мy посветим едно издание на подкаста Inglourious Kunts, но търпеливо изчаквахме появата на третия сезон, за да можем да обединим всичко, излязло да момента, в обща и изчерпателна дискусия. Е, случи се. Фокусът върху перфектния и разтърсващо добър първи сезон е някак задължителен, но разочароващия втори и приличния последен (засега) трети също не биват пренебрегнати. В студиото се разгарят спорове и се преплитат ораторски шпаги, а енергията се излива от този зрелищен сблъсък като река от твърди наркотици, крайни фетиши и жестоки убийства.

Неувяхващите мерудии Димитър Дринов, Владислав Апостолов и Благой Иванов са все така гост-познавачи под диригентската палка на водещия Мартин „Циничния Елф“ Ангелов, а освен на амбициозното отроче на Ник Пизолато, в епизода пипкаво се обръща внимание и на редица други телевизионни проекти, както и на възможните причини за могъщия ренесанс, който наблюдаваме на малкия екран в последното десетилетие. Така че ако „True Detective“ не е вашата чаша малц, ще можете да чуете мнения и препоръки и по линия на десетки други продукции, които също не са кино като формат, но са кино като съдържание.

Епизодът е зверски дълъг, но времето е без значение, защото… time is a flat circle:

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

32 Comments

 1. Трябва да се стегнете малко и да правите подкаста вендъж седмично ( в най-лошия случай на две седмици) 😉

  Довечера ще се гледа.

  Хайде, издайте in advance какво да очакваме в следващите седмици/месеци – за Avengers на-вероятно ще се разпишете, а след това.
  Покрай всички лайв екшън адаптации на Дисни класики може да направите кънтовски епизод – original vs remake.

  1. Ние за подкаста живеем бе, може и всеки ден да снимаме, няма проблеми :}

  2. От години ме сърби да направим топ 10 римейкове. 🙂 Дали обаче ще се случи е трудно да се каже.

 2. Като цяло съм съгласен с екипа: Първи сезон – 10/10 (Шедьовър!), Втори сезон – 5/10 (много на кантар са нещата там), Трети сезон – 7/10

  Евала, че Елфа се сети да спомене The Knick – Уникален Содербърг! Уникален сериал! Жалко, че спря до 2 сезон…

  С риск да съм черната овца в коментарите за мен The Haunting of Hill House беше ЕПИЧЕН snooze fest – едвам го изтърпях и недоумявам прехвалванията. Много добре заснет, изигран и монтиран, но убийствено скучен. Линчувайте ме! 😀

  1. Oкован, застрелян и погребан в безименен гроб с две кръстосани дъски отогоре – X. Това е наказанието ти! ?

  2. Като каза Х на гроба ми – снощи гледах отново Логан – ‘баси якия филм! 😀

  3. И аз го премятам от време на време, заедно с Fury Road. Уж само за една две сцени, а го изгледам цялия ?

  4. С тия филми няма частичен rewatch – всичко или нищо 😀

  5. Чувствай се наплют, изритан в топките, нахранен на майка, с две три петички в корема. Надявам се това да те накара да се чувстваш по-добре :D. Що така не ти хареса :)? Ако съдя по снуз феста, предполагам хорърът не ти е работил. От опит знам, че на някои хора просто тоя елемент (понякога) не успява да им влезе (оттам и скучното и провлачено). Това като цяло в жанра (не само при Хауса).

   Логан не можа да ме изкърти както исках и очаквах. Но похвален опит :D.

  6. Да, определено проблемът беше в самия хорър – по принцип не харесвам много филми с призраци/видения. Малко са тези, които наистина успяват да постигнат добър ефект в това отношение. Тук имаше сполучливи неща, но недостатъчни. От 10 епизода имах чувството, че 90% беше развитие на героите и никакво действие (под „действие“ разбирай нещо повече от кратък кадър на мацката с кривия врат), вместо нещата да са добре балансирани и да има достатъчни дози от всичко. Ако бяха съкратили историята в 6 или 8 епизода може би drag fest-а щеше да се избегне, но 10 му бяха прекалееено много. Не вярвам някога да му дам втори шанс, но пък може втори сезон да уцели където искам – ще видим 🙂

 3. Интересен епизод. Отделих 35 минути и е невъзможно да се стърпя да добавя:

  1) MAD MEN e сериалът, който в Америка илюстрира на най-широката публика (за нешироката публика е сериалът The Wire), че сериал по телевизията може да е по-драматичен от киното. Зрителите бяха като отнесени, защото на обикновени хора им се случват необикновени неща (както и в Breaking Bad). И това сезон след сезон ….И в рамките на все още близък и разпознаваем исторически контекст, с всичките му реални и днес търговски марки, специфични за времето взаимоотношения в едно трансформиращо се общество и славни исторически моменти ‘видяни’ отново през човешката призма на героите – все едно ние самите сме отново там …

  2) Elfa задава най-интелигентните въпроси. Да се говори непрекъснато не винаги значи, че се добавя полезна информация. Пример: Декалог и другите европейски прото-примери не водят в пряка линия към възраждането на телевизията в Америка. (тук гсин Апостолов е прав). Ако има някаква условна линия, бих споменал брилянтния датски сериал THE KILLING, който беше направен и в Америка, но това e следствие, а не тласък и причина за напълно самодостатъчно местен за индустрията процес.

  3) Надвисналият съспенс в 1ви сезон на True Detektive идва не от някакво потенциално ‘свръхестествено’ не знам си какво, а от задълбочаващото се разбиране на героя на Маконъхи, че не може да се справи със злото. Той дори (като един наистина свестен човек) изпада от системата, на път да пропадне или полудее, след като му става ясно, че силите просто няма да му стигнат (в същата ситуация е, например и героят на Джак Никълсън в The Pledge). Дълбочината на сезона се корени в дълбочината на напрежението в героя на Маконъхи – да си най-добрият в нещо, и да се опитваш и опитваш и да даваш най-доброто от себе си – и в собствените си очи да не успяваш.

  4) 2ри сезон пропуснах, защото разбрах, е не СТАА… Започнахме спонтанно 3ти онзи ден – и цялото ми внимание е върху Махаршала Али – да видя какво ще ми ‘обади’ с леко забавения начин по който прави всичко….

  1. ей, The Pledge колко добър филм е. мерси за напомнянето.

   аз съм крайно несъгласна с вас за едно – героинята на Кармен Еджохо добавя страхотен нюанс към целия сезон. сама по себе си е интересна (силна, уверена, хищна, сексуална, интелигентна, провокативна), но в динамиката на отношенията й с мъжа й се разкрива цял един нов пласт, който нито първи, нито втори сезон на сериала има, а именно – отношенията между мъж и жена, които са заедно и чиито животи равностойно подлежат на промяна от трагедията на разследването.

   така че героя на махершала няма един партньор тук, ами двама.

   начинът, по който тези двамата се допълваха и си говореха беше абсолютна магия. първата им среща е написана брилянтно – колко много неща се разбират и за нея, и за него тогава – неговата мека страна, срамежливост, нейната неотстъпчивост, конфликтът помежду им и химията едновременно..

   започва оттам и се затваря с общите им сцени в последния епизод, особено онази, в която направиха дисекция на брака и отношенията си и избраха да продължат напред заедно, независимо от какво.

   великолепно писане има тук. нещо сте го пренебрегнали.

  2. Споменаването на “Декалог” не е пример за зараждането на ренесанса в съвременната телевизия, а е пример за това, че и преди години е имало кино на малкия екран, макар и инцидентно.

 4. След години редене на новини (включително тук, в анонса), колко сте разочаровани от втори сезон ми беше интересно да видя коментар по-дълъг от една дума. И съм съгласен с всичко изговорено. Разочарован съм само с обобщението „разочароващ втори сезон“ 🙂
  Третият сезон е фокусиран върху човек (хммм… или може би семейство), на който целият живот е изграден около един случай. Имаме и атмосфера, и актьорска игра. Къде е останалото? Не беше разказан скучно. Просто прекалено малко история, разтеглена максимално дълго. Няма как да е другоядче. Финалът си беше съвсем основателен. Ей това беше разочароващ сезон.

  П.П. Carnivàle е секс! The Wire е религия!

 5. честно казано съм впечатлен как може да помните детайли от филми и сериали с такива подробности. Ако не си правите някакви припомняния преди подкаста, направо да ви имам и феноменалната памет.

  Аз онзи ден си пускам The Wild Bunch и чак след 30-тата минута се усещам, че съм много тъп и тоя филм вече съм го гледал.

  От първи и втори сезон на детектива половината неща, които дискутирахте вече не ги помня грам.

 6. За мен най-силният момент в 3-ти сезон, беше сцената с Али и Рукър в гората.Тръпки ме побиха от Йонду пияницата. Усещаш властта му още с телефонното обаждане. Голяма загуба е едва 5-6 минутното му екранно време…

  1. И за мен това беше хайлайтът от целия сезон – Рукър с този образ можеше да мине за изнасилвач, бос на мафия, пиянде и каквото друго се сетиш. Наистина страхотна роля, но за съжаление прекалено кратка…

  2. Хем беше як, хем появата му явно не ни е направила кой знае какво впечатление, защото буквално на никой от нас не му хрумна да спомена въпросната сцена.

  3. То като цяло това е едно от по-слабите страни в трети сезон. Имаше там готин пУтенциал. Следваше тоя Виетнамски (брадърли) наратив, който се появяваше тук-там. Къде чрез детектива, къде, чрез други индивиди участвали във войната. Само че типично за тоя сезон – малокалибрено – и като визия и презентация, с една две идеи сладурско яко.
   Очевидно той също беше от тия повлияни и донякъде повредени но все пак функциониращи ветерани. Но да, доста е отгоре отгоре. Аз лично очаквах много повече от героят на Али в тази връзка, и нямам предвид буквално. Сега седеше доста като кръпка, щото не и се обръща внимание на тая линия.

 7. Първи сезон 9, втори 8, трети 7. Май така ще додАт при мен. Първи е шедьовър, но 10 не мога да му дам. Сред нещата които споменахте (и съм гледал – подчертавам), Band of Brothers обаче ще ми е твърда 10-ка. Напълно не съм съгласен че старее в някои аспекти. Много солидно държи време (еби изречението). Но може би трябва да се вземе в предвид, че е мини-сериал. Независимо от това е на топ филмово ниво (не че е чудо, то маса пари и народ са разпилени :)). В тази връзка пък, определено има сериали които създават това по-кино усещане и движение, и такива които са по-традиционни – като структура и план, или продължителност – демек по-рамкирани и планови за удължена консумация (това важи и за по-качествените образци споменати в диалога).

  Беше интересно де, опитът да се конкретизира или фиксира, къде, кога и кои са едни от образците, виновни за издигане от по-теленовелското към телефилмово. Това го казвам като що годе скопен тв-евнух (вероятно се подценявам :)). Защото дълго време бях тотално отебал медиума като интерес. Виновни за това са множеството фийл гууд, гет мъ интерест фор абъут 40 минутес анд лет ме уоунт съм моър овър ънд овър. Няма нищо лошо и в тях (да бе да), ма тва не беше моят клон. Готино е да видя някои от популярните образци които според вас изиграват роля. Спешното отделение, Досиетата, Туин Пийкс ми навяват едни приятни спомени :). Виждам че на Триер „нещото“ също е тука. Подозирам че Узи е може би основен виновник за това. И така кат съм го почнал с него, мислиш ли че наистина е толкова важен? Има страшно готини неща вътре и аз лично не мога да го измъкна от главата си и да го поставя в този контекст в който вие го слагате. Като положителна точка предполагам мога да кажа, че поне там все още му е вилняла креативната мощ, и чисто кинематографично има добри/стрхотни идеи (нещо което няма да видите в последната му изпърдяна чекия на която си удря още една отгоре, и после се потупва по кура – прекалявам знам (ама Мат Дилън пък изкъртва, той>Малек)). Отнесох са. Много е трудно да се каже, а има такова голямо количество, и толкова различно от което да се избира. Евала ако има някой който е видял всичкото що е то сериал – да кажем в някоя рандъм топ 100 класация.

  Та, може би HBO са „първенците“? Дори на дилетант като мен те кът че ли ми изпъкват. И казвам първи, не като първите извършили деянието, а първите които се стараят да го следват и задържат на ниво – както споменавате. И пак това е толкова ограничено и ненужно :D. Лично аз много се радвам колко извън нормите и „правилата“ успяха да се маркетират Нетфликс. И колко това – макар да изглежда очевидно сега – говори добре на съвременната публика. Ух, ще се запра, за последно ще кажа че живот и здраве бих искал да видя много неща/пропуски които вие споменавате а аз си знам за повечето но се нема или време, или желание (отделно пък ако тръгна да търся някакви още по-стари и чисто гийкси работи :(). И така, поне Сопрано, Мрежата (който пък толкова винаги ми е бил извън периферното зрение, датиращо така отпреди няколко години), или Декалог (бе въобще много нещо :D).

  Деба, мислех по-кратко да пиша и повече да е за Детективите ама се уморих 🙁 и го избих на сериали (дето не са ми и „силата“ :D), може да вмъкна нещо утре.

 8. За мен сезон 3 започна силно, но постепенно изпусна пара и го догледах по задължение. Постоянното редуване на времеви линии беше свежо за 1-2 епизода, после стана уморително и объркващо.

  Моят топ:

  с1 – 9/10
  с2 – 3/10
  с3 – 5/10

 9. Епизодът бе съдържателен и интересен.Ще гледам някои от споменатите сериали.Трябва по-често да има епизоди.Това с времевите линии,вече е супер банално и дразнещо.А сега отивам да пиша ,,есе“ под коментарите за играта…

 10. Какъв е проблемът с видеото? От както е излязъл подкастът не мога да го изгледам до край, все го махате 🙂

  1. Предполагам нЕкой е рипортнал, ако има топките може и да се покаже тук 😛 (убеден съм ще го посрещнат с отворени обятия). Знам че си редовен и знаеш, че наш’те хора не си поплюват с толерантността в думи. И колкото и да не се такъв в реалността и да е за ебавката, вероятно отеква е нечии очи/дупенца. Може пък да е оправдано донякъде. Та сега вероятно трябва да се блип-ва и качва наново, или да се режа, а пък това си иска време.

  2. Ще изрежем един сегмент от видеото и ще го качим отново. Понякога простията в подкаста ни явно наистина минава границите и това рефлектира върху иначе смисленото останало съдържание. Дискусията за сериала се получи добре и тя ще бъде запазена. Това, което ще махнем, няма отношение към темата на епизода.

 11. А в крайна сметка, качи ли се някъде новата версия на епизода? Защото не мога да го намеря никъде, а ми се гледа (вкл. и простотията :D).

 12. Едитването на подкастовете отнема време тъй като всичко това разчита в крайна сметка на свободното време на заетите в тая инициатива. За да стигнат изобщо до тоя епизод е отнело доста време, та предполагам с едитването е същото и е непланирана работа и заетост он топ ъф ол. И на мен ми се гледа много, ама видимо отнема време. Надявам се и аз скоро да се качи, чакам го от две седмици. Печелят нула от цялата работа, та поне нека бъдем търпеливи, и аз чеквам всеки ден…