плакат

The Professor and the Madman“ е проект, който „лудият“ Мел Гибсън мечтае да направи от десетки години и който най-накрая започна да придобива форма през 2016 г., когато Гибсън отстъпи режисьорското място на сценариста на „АпокалиптоФархад Сафиния. а към актьорския състав се присъедини още един наш (леко луд?) любимец – Шон Пен. За съжаление обаче, малко по-късно продукцията беше хванатa в капана на съдебно дело между Мел Гибсън и Voltage Pictures, което се разви в полза на студиото и Гибсън и Сафиния официално се отказаха от филма.

В резултат „The Professor and the Madman“ изпадна от премиерния календар и дълго време не беше ясно кога и дали въобще ще види бял свят. До този момент, в който получаваме първия трейлър, който е някаква индикация, че филмът все пак ще излезе на екран, макар не и във варианта, който Мел Гибсън и творческия екип на филма биха желали да видим. Като режисьор на тази студийна версия е отбелязан П. Б. Шемран.

Припомняме, че „The Professor and the Madman“ разказва истинската драматична история за създаването на емблематичния Оксфордски английски речник. През 1857 г. професор Джеймс Мъри (Мел Гибсън) започва да съставя първото издание на речника, като добавя повече от 10 000 думи, дошли от доктор Уилям Майнър (Шон Пен) – затворник в лудница за криминално проявени…

Изключително интересна история (повече за доктор Уилям Майнър може да научите в първата ни новина по темата) и силен творчески екип, но за съжаление, видяното не ни вдъхновява. Не знаем дали не сме се сугестирали заради проблемите и това, че няма да видим финалната версия, така както я виждат авторите (освен правото на final cut, на тях са им отказани пет дни допълнителни снимки, които е трябвало да коригират определени моменти), но определено виждаме проблеми, сред които и акцентът на Гибсън. Надяваме се наистина да си внушаваме и филмът да го бива.

За финал вижте и един постер.

the-professor-and-mad-man-20190201

Режисьор на „The Professor and the Madman“ е Фархад Сафиния („Апокалипто”), заменен от П. Б. Шемран. Автори на сценария са Джон Бурман, Тод Комарники и Фархад Сафиния, по книгата на Саймън Уинчестър. В ролите освен Мел Гибсън и Шон Пен, са Натали Дормър, Йоан Грифит, Джереми Ървайн, Стив Куган, Лорънс Фокс, Дженифър Ейл и др.

Премиерата се очаква тази година.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *