roma
Roma

В предпразничните дни дойде ред е на най-интригуващия (за нас, от тази страна на Атлантика) оскаров списък – този на финално-избраните девет заглавия, от които ще бъдат излъчени петте номинации за чуждоезичен филм.

Особено след наградите на Европейската филмова академия нямахме съмнения, че един от тях ще бъде филма на Павликовски „Студена война”, а и с наградите от Кан и Венеция още две от заглавията са повече от сигурни, както и това, че ще попаднат сред номинациите – „Roma” на Алфонсо Куарон и „Shoplifters” на Хирокадзу Корееда. Много сме доволни, че новата творба на Сиро Гера „Birds of Passage” е сред избраните на този етап, както и че са обърнали внимание на трогателната история, разказана от Надин Лабаки в „Capernaum”. Казахстан присъства с филма „Ayka”, който спечели наградата за най-добра актриса в Кан – и това са вероятно най-големите постижения на киното на тази бивша съветска република.

Финалната петица с номинираните заглавия ще бъде обявена на 22 януари, като 3 от тях от сега са сигурни. Останалите две места ще се „борят” шест филма, като ние залагаме на Колумбия и Южна Корея.

Ето и деветте заглавия от краткия списък с чуждоезични филми, подредени по азбучен ред на държавите:

Birds of Passage” (Колумбия)
The Guilty” (Дания)
Never Look Away” (Германия)
Shoplifters” (Япония)
Ayka” (Казахстан )
Capernaum” (Ливан)
Roma” (Мексико)
Cold War” (Полша)
Burning” (Южна Корея)

Шест от тези филми са определени чрез гласуване на членовете на академията, като изискването е било да бъдат гледани поне 11 от постъпилите кандидатури. Други три филма са определени от оскаровия комитет за чуждоезичен филм. Академиците сега са задължени да видят и деветте филма, преди да гласуват за номинациите – прожекциите са планирани да се случайт между 11 и 13 януари 2019.

И както знаете, след обявяването на номинираните заглавия на 22 януари, самите златни войни ще бъдат раздавани на 24 февруари 2019 година. Късмет на печелившите (до момента)!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 Comments

  1. „Roma“ e cyпep, а „Burning“ вече е изтекъл. Дано и другите скоро станат по някакъв начин достъпни за гледане.

  2. Ай ся – „Shoplifters“ и „Студена война“ със сигурност са фестивални – СТИГА това „точене“! 😀

  3. Никакъв шанс да чакам до март филми, актуални от пролетта насам. Докато нямаме адекватно кино разпространение, ще точа всичко, стига да е с отлично качество. С кеф изгледах чудесния “Dogman” наскоро и тотално не ми пука дали ще се появи след 3-4 месеца в “Люмиер” (примерно). Скоро ще врътна и “Burning”.

    1. Много ясно. Да живее Замунда 4ДХ………. 🙂