Малко след като видяхме първия трейлър на „Х-Мен: Тъмния феникс“ („Dark Phoenix“), премиерата му (за пореден път) беше изместена – този път за юни 2019 – и филмът позачезна от новинарския поток, а заедно с това и от съзнанието ни, тъй като не се вълнуваме особено от подготвяното от Саймън Кинбърг поредно мутантско приключение.

Изглежда обаче, че не сме само ние, защото преди няколко дни в мрежата се появи нов международен трейлър на филма и общо взето, никой не му обърна внимание. Разбира се, причината може да са предпразничното настроение и фактът, че трейлърът не предлага нищо по-различно от предишния, но крайният резултат е налице – на този етап няма много вълнение около „Х-Мен: Тъмния феникс“, защото сме виждали да се пускат новини за далеч по-малко. Но както и да е. Международният трейлър е факт от няколко дни и може да го видите по-долу.

Припомняме, че в „Х-Мен: Тъмния феникс“ Х-мен се сблъскват с най-опасния си и могъщ противник… Джийн Грей. По време на спасителна мисия в космоса Джийн почти умира, след като е ударена от загадъчна космическа сила. След като се връща у дома, тя става не само много по-могъща, но и много по-нестабилна. Борейки се с това, което се крие в нея, Джийн не разбира и не може да контролира силите си, наранява най-близките си и заплашва да унищожи Х-мен. Семейството им се разпада, но те трябва да намерят начин да спасят не само душата на Джийн, но и планетата, която е застрашена от извънземни, планиращи да превърнат силите на Тъмния финикс в оръжие и да властват над цялата галактика…

Ако ни позволите да перифразираме „We’ve seen bad movies and we are looking at one now”. Но ако трябва да сме честни, рекламите на „Х-Мен: Тъмния феникс“ не ни дразнят, даже имат едно-две готини неща в тях, а и като цяло имаме вяра на Саймън Кинбърг. Но както и друг път сме казвали, последните Х-мен филми (най-вече болезненото лошият „Х-Мен: Апокалипсис”) убиха интереса и кефа, които имахме и изпитвахме към поредицата, и в резултат не се вълнуваме за този филм – нито кога ще излезе, нито какъв ще бъде. Разбира се, ще се радваме, ако се окаже хубав, просто на този етап не сме инвестирани нито емоционално, нито интелектуално, нито никак. Даже и Джесика Частейн, която не виждаме в този трейлър, не успя да ни развълнува.

Но да оставим настрана „искрените и лични“ излияния и за финал да обърнем внимание на нещо, което сме коментирали и друг път – космическите измерения на историята. Те се загатват от синопсиса (и една-две снимки), но като цяло остават скрити в досегашните реклами. Саймън Кинбърг също говори за тях, докато описва филма и образа на Джийн Грей:

Х-Мен: Тъмния феникс“ е най-интимния, емоционален и личен филм, който сме правили, а от друга страна има най-големия мащаб от гледна точка на развитие извън планетата ни, дори и извън галактиката ни. Нещата, които се случват емоционално за Джийн, и това, което се случва вътре в нея на космическо ниво, я правят невероятно нестабилна, опасна и деструктивна.

Режисьор и сценарист на „Х-Мен: Тъмния феникс“ („Dark Phoenix“) е Саймън Кинбърг („Марсианецът“), а в ролите са Джеймс Макавой, Майкъл Фасбендър, Дженифър Лорънс, Софи Търнър, Никълъс Холт, Джесика Частейн, Тай Шеридан, Александра Шип, Eвън Питърс, Коди Смит-МакФий и др.

Премиерата е 7 юни 2019.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments

  1. Нещо маркетинга за тоя филм бая куца. Или просто изчакват да мине еуфорията около Аквамена и Пчелата… Ще се гледа, но на този етап не съм на “уау” вълна.