Последният път, когато споменахме любимия ни Роалд Дал, беше преди няколко месеца във връзка с амбицията на Робърт Земекис и Warner Bros. за нова киноадаптация на „Вещиците” („The Witches”). Сега се появява нова приятна изненада, организирана от вездесъщия стрийминг-гигант Netflix – те обявиха, че компанията „ще разшири вселената на Дал с истории за всички семейни публики с ексклузивна поредица от оригинални анимации“. Сред заглавията, върху които ще се работи, са едни от най-големите бестселъри на автора, като „Чарли и шоколадовата фабрика“, „Матилда“, „ГДВ“, „The Twits“ и много други обичани заглавия.

Фактът, че Netflix проявява сериозен интерес към анимацията, е доста интересен ход от тяхна страна. Забавното е, че заедно с действията те разясняват намеренията си по доста помпозен начин, с прес-думички, които често пропускаме като ненужна логорея:

Ще съберем заедно най-креативните екипи, които създават визия от най-високо качество, в съчетание с автори, които притежават способност за талантлива адаптация на тази първи по рода си анимационна поредица – посветена на зрители от всякакви възрасти, предназначена за всеобщо семейно забавление. Netflix имат намерение да останат верни на духа и уникалния език на Дал и да изградят визуална вселена на въображението му, която надхвърля страниците на неговите книги.

Засукани обяснения, вместо да си кажат, че са се прицелили сериозно в детската аудитория и искат да създадат трайни навици у малките-бъдещи-големи да използват тяхната услуга и да бъдат привлечени за вечни времена към телевизора (или на което устройство гледат) у дома. Пък и ако си израснал с Netflix – със сигурност би го предпочитал и като възрастен, дори и по инерция. Ясно е, че новите анимации са предвидени най-вече за подрастващите, на които тепърва ще бъдат оформени представите за героите на Дал и приключенията, създадени от обичания британски писател преди доста десетилетия – колкото и да се възмущават твърдите фенове на света на Роалд Дал, те не влизат в конкретната „таргет-група“ на Netflix.

Но пък тийзърът на бъдещата рисувана поредица е доста добър! Уговорката на Netflix с The Roald Dahl Company е за реализиране на филми по „Чарли и шоколадовата фабрика“, „Матилда“, „ГДВ“, „The Twits“, „Чарли и Големиятстъклен асансьор“, „Невероятното лекарство на Джордж“, „Going Solo“, „Огромният крокодил“, „Жирафът, пеликанът и аз“, „Били и минпините“, „Вълшебният пръст“, „Henry Sugar“, „Esio Trot“, „Страшни зверове“, „Rhyme Stew“.

Работата по адаптациите на Дал ще започнат през 2019 година.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments