Едва ли много хора си спомнят как Анджелика Хюстън превърна в мишка малкия Люк през 1990 година под режисурата на Никълъс Роуг, с продуцентската благословия на Джим Хенсън. Това е основателна причина за почитателите на творчеството на прочутия разказвач Роалд Дал да посегнат отново към неговата книга „Вещиците” („The Witches”)  и както съобщават Variety, режисьорът Робърт Земекис („Завръщане в бъдещето, „Форест Гъмп”) е във финална фаза на преговори с Warner Bros. по темата нова киноадаптация.

Земекис ще подготви и сценария на бъдещия филм, а също се очаква да влезе и в продуцентска роля, заедно с дългогодишния си партньор Джак Рапки. В групата на продуцентите се включват и носителите на „Оскар“ Алфонсо Куарон и Гийермо дел Торо – известно е, че те изпитват възхищение от разказваческото майсторство на Дал, дори Дел Торо се очакваше да бъде режисьор в този проект (във вариант стоп-моушън анимация).

Вещиците” е роман от 1983 година, който ни запознава с историята на едно смело момче, което е приютено от норвежката си баба след като автомобилна катастрофа отнема живота на родителите му. Двамата са принудени да се изправят срещу английски вещици, събрали се на конгрес – историята не може да се нарече приказна, защото става въпрос за истински вещици!

Ето какво гласи и синопсиса на книгата, издадена у нас от Enthusiast:

Вещиците са подли, злобни и отвратителни същества. Те не летят с метли в небето, но се прикриват под образите на обикновени, на глед приятни дами и тайно искат да заловят и изтребят всички деца, защото ги ненавиждат. За щастие, едно момче и неговата баба знаят как да разпознават тези подли твари. Но ще успеят ли да се отърват от тях завинаги?

Във филма на Роуг от преди почти 30 години освен Хюстън, участват още Роуън Аткинсън, малкият Джейсън Фишър, Май Зетерлинк и др. Очакваме с нетърпение да разберем какъв ще е изборът на актьори на Земекис. Междувременно през ноември в Щатите трябва да излезе неговият най-нов филм „Welcome to Marwen”, с участието на Стив Карел. Докато чакаме новини по адрес на новата киноверсия на „Вещиците” („The Witches”), хвърлете поглед към магическите умения на Анджелика Хюстън…

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *