Много обичаме проекти, подготвяни от ВВС – британският усет за филмови истории се отличава с прецизност, изтънченост и специфично имперско високомерие, малко прилича на поглед от високо – в стил „Искате ли да ви покажем как трябва да се прави качествена телевизия с характеристики на кино?” Имаме подозрения, че и идеята за мини-сериал „Death and Nightingales”, която ни попадна в полезрението, ще носи тези особености.

Death and Nightingales” е един от проектите, с които Джейми Дорнан се стреми да забрави, че е снимал в „сагата” „50 нюанса сиво” и (може би) да умилостиви публиката, като докаже, че (все пак) може да играе. Съвсем друг е въпросът дали този ход е успешен. Автор на адаптацията е Алън Къбит („The Fall”, телевизионна поредица с Джейми Дорнан и Джилиън Андерсън), който работи по едноименния роман на 88-годишния ирландски писател Южени МакКейб. Вижте първия кратичък трейлър.

Много харесваме Матю Рийс и сме сигурни, че прави впечатляващ образ в тази „епична история за любов, предателство, измама и отмъщение, която се развива в ирландската провинция през 1885 година”. Въпреки че ирландската природа ни е на сърце, сюжети като споменатия биха могли да се окажат и доста скучни, като се има предвид географското местоположение и характерната народопсихология – типичен пример е девойката, която виждаме в трейлъра – героинята на Валени Кейн, и за която подозираме, че ще се окаже в основата на измамните сплетни и предателството. Точно такива безлични „каки” могат да бъдат най-отблъскващи персонажи – не ни кефи до такава степен, че сме в състояние да низвергнем дори актрисата, въпреки че ни е пределно ясно колко е нелепо подобно отсъждане. А Дорнан за момента не прави впечатление с нищо – той просто присъства, но нищо чудно да се окаже забъркан в терористичните акции на онова време, за които подочуваме от диалога в трейлъра

Дали е идейно (или напротив) да се разказва в мини-сериал действие, което се развива в рамките на 24 часа – това ще стане ясно след като пред взискателния поглед на публиката се появят всички епизоди. Все още не е ясно кога BBC Two ще са готови за излъчване, нито дали „Death and Nightingales” ще се показва извън Великобритания. Но след като поредицата „The Fall” е вървяла по Netflix, няма да се учудим, ако и новият мини-сериал на Къбит се появи в тази могъща стрийминг платформа. Ще очакваме ъпдейти.

DoQJT2JWkAAXnlG

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments