След овациите, които пожъна на Лондонския фестивал упоритият Питър Джаксън, посветил няколко години от живота си на стогодишната филмова лента от архивите на Имперския военен музей в Лондон и на ВВС, Warner Bros. Pictures са решили да пуснат още един трейлър на епохалния документален филм „They Shall Not Grow Old“.

Създаден като специален акцент в честването на едновековния юбилей от подписването на мирния договор след Голямата война в началото на ХХ век, филмът на Джаксън се превръща в своеобразно ковчеже, в което се пази истинския глас и реалната картина на една отдавна забравена епоха от човешката история. Той и посветен на делото екип от компютърни специалисти вдъхват живот и представят в цвят запазените черно-бели кадри от живота на фронта преди 100 години. Светът не е виждал до момента подобна възстановка и е съвсем излишно да казваме колко сериозно завиждаме на разни хора в Лондон, които са имали възможността (дано да са я използвали!) да видят този филм на голям екран!

They Shall Not Grow Old“ е уникална творба, в която са комбинирани оригинални кадри от филмовия архив на Имперския военен музей с оригинални аудио файлове от архивите на ВВС. Филмът на Питър Джаксън и компанията The WingNut Films е като част от официалната програма с културни събития „14-18 NOW“, посветена на 100 годишнината от финала на Първата световна война. Програмата се финансира от Британската лотария, държавния департамент за култура и Съвета по изкуства. Джеф Голдстейн, президент на разпространителската дейност на Warner Bros. в Щатите, споделя:

Един век от края на Голямата война – не мога да си представя по-подходящ момент да отдадем почит на смелостта на войниците, участвали в Първата световна война – известна тогава като „войната, която ще сложи край на всички други войни”. Много от тези герои са жертвали всичко – пожертвали са себе си. Питър Джаксън успя да съживи историята чрез този филм и ние сме безкрайно щастливи, че сме част от екипа, който ще представи неговия труд пред публиката в настоящето.

Самият Джаксън е пристрастен към този период от историята на човечеството – преди време е бил куратор в музейната експозиция „Голямата война” в Нова Зеландия, а освен това във филмографията му фигурира късометажния филм от 2008 година „Crossing the Line”, посветен на двама млади войници, които се подготвят да влязат в битка на фронта по време на Първата световна война.

За щастие на всички истински киномани в Щатите и благодарение на Fathom Events, „They Shall Not Grow Old“ ще се появи в ограничено разпространение – в определени киносалони на 17 и 27 декември 2018.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *