Дръзко, провокативно, поднесено с изключително майсторство – това са характеристики на филмите на Сиро Гера, които с пълна сила отговарят и на видяното в новия трейлър на „Birds of Passage”. Режисьорът на „Прегръдката на змията”, нолучил номинация за „Оскар“ за чуждоезичен филм преди няколко години, представи новия си филм на откриването на „Петнайсетдневката на режисьорите” в Кан през май – и критиците единодушно обявиха творбата, която той режисира заедно с Кристина Галего, за шедьовър. Ние не сме склонни да приемаме безрезервно подобни определения, но след новия трейлър на филма, сме сигурни, че не бихме пропуснали среща с него за нищо на света.

В основата на „Birds of Passage“ са истински събития – историята проследява възхода и падението на колумбийска фамилия фермери-наркотрафиканти от 70-те години. Филмът пресъздава атмосферата на нарко бизнеса преди ерата „Ескобар“, когато много колумбийски семейства се изхранват с продажба на марихуана. Стъпка по стъпка, безобидната далавера с напушени грингоси се превръща в престъпна индустрия с неподозирани последствия. Те не подминават и местното семейство от рода Wayuu, живеещо съвсем простичък живот. До момента, в който родовите ценности като честност, благородство и достойнство не се сблъскат с човешката алчност, а от въпросния сблъсък не избухва братоубийствена война, застрашаваща да унищожи всичко и всички по пътя си.

Тази колумбийска криминална сага може да бъде определена като специфичен поглед към историята на държавата през събития, случили се в началото на нелегалната търговия с марихуана. Сценарият е дело на Мария Камила Ариас и съавтора в „Прегръдката на змията” Жак Туламонд Видал, във филма участват Карминя Мартинес, Хозе Акоста, Наталия Рейес и др. От всичко, което виждаме до момента, ни побиват тръпки на нетърпение – защото знаем, че Геро е направил страхотно силен филм, сигурни сме, че ще продължи успешната си фестивална обиколка и се надяваме (на всички древни богове) да се срещнем с творбата му на голям екран.

плакат

Тази страхотна визия е също един от успешните рекламни ходове на екипа на филма – образът на момичето не само привлича, той приковава погледа на всеки и провокира интерес. Официалното предложение на Колумбия за номинации за чуждоезичен „Оскар“ ще бъде разпространявано и на кино – The Orchard планират това да се случи от 13 февруари 2019, съвсем навреме – около раздаването на наградите!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *