бил хикс
Бил Хикс

Оказа се, че вече сме споменавали за биографичен проект, посветен на един от най-големите таланти в света на стенд-ъп комедията – Бил Хикс. Това се е случило в(ъв) (вече) далечната 2012 година, в новина по повод амбицията на Ръсел Кроу да подготви своя режисьорски дебют с идеята той да е посветен на живота на Хикс. Очевидно отново е дошло времето на подобен проект, но сега е под „шапката” на Focus Features, а сценарист и режисьор на все още неозаглавения филм ще бъде номинираният за Оскар и наш любимец от дълги години Ричард Линклейтър.

Режисьорът е бил голям почитател на Бил Хикс, на неговия остър ум и начина, по който е владеел публиката. Двамата имат общи допирни точки – южняшкия баптизъм в детството, израстването в Хюстън, Тексас, близки училища и далечни познати; освен това Линклейтър е поразен от факта, че Бил Хикс е фен на третия му филм „Dazed and Confused”, излязъл на екран няколко месеца преди майсторът на словото да си отиде от този свят, покосен от рак на 32 години. Линклейтър винаги е искал да направи филм, посветен на Бил Хикс.

Няма друг като него. Останалите не говорят с глас, какъвто притежаваше той. Бихме предположили, че хората ще поемат неговото наследство и ще се постараят да го развият, но всъщност той притежаваше рядко срещана комбинация от интелигентност, мистицизъм и точен поглед върху политическата реалност – знаете, че неговата гледна точка беше наистина уникална!… Спомням си, че през цялото време, в което живея и работя, наблюдавайки всичко, което се случва в нашата култура, аз винаги съм си мислел: а какво би направил Бил Хикс? Той наистина липсва в това общество…

Съвсем не е случаен фактът, че през 2017 година „Rolling Stoneпоставят Бил Хикс на 13-о място в своя списък с 50-те най-велики майстори на стенд-ъп комедията. Сигурни сме, че Линклейтър ще вложи душа и сърце в този проект и като негови искрени почитатели ще заявим, че вярваме в способността му да сътвори един наистина вълнуващ и важен драматичен разказ, посветен на един от влиятелните, обаятелни и остроумни „коректори” на американското общество в самия край на ХХ век. Ето какво гласи последното изречение от есето, написано от Хикс седмица преди неговата смърт: „I left in love, in laughter, and in truth and wherever truth, love and laughter abide, I am there in spirit.”

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *