Съвсем в тона на филмите, които ще се появят по различно време и са посветени на различни истории, но във фокуса им присъства стремежа на човечеството към необятните космически пространства (най-скоро очакван е „First Man” на Деймиън Шазел с Райън Гослинг), Deadline споделят, че номинираната за „Оскар“ всеобща любимка Мишел Уилямс ще се включи в реализирането на нов проект, посветен на една по-особена мисия на NASA. Става дума за излитането на совалката „Challenger” през 1986 година, която експлодира секунди след откъсването й от земята и на борда й загиват седмина астронавти.

Една от тях е учителката Криста Макалиф, избрана в специалната „Teachers in Space” програма на NASA и след преминаване на сериозна подготовка – включена в мисията на совалката „Challenger”, предвидена да започне на 28 януари 1986 година. Излитането се предава на живо и милиони хора в целия свят стават свидетели на трагичния инцидент – безпрецедентно събитие с епохално значение. Идеята да се „съживят” отново във филмова история хората, участвали в този космически проект, е доста амбициозна, а реализирането й няма да е никак лесно. Режисьор на „The Challenger” ще бъде датчанинът Мартин Зандвлиет, чиито „Land of Mine” през 2015 година получи отлични ревюта, както и номинация за най-добър чуждоезичен „Оскар”, а наскоро имаше ангажимент към Netflix заедно с Джарет Лето в „The Outsider”. Сценарият е дело на Джейсън Ротуел; продуценти са Джон и Арт Линсън, заедно с компанията на Бен Рензо „Argent Pictures”.

„Изпитваме смирение и дълбока благодарност за тази възможност – да помогнем да бъде разказана историята на Криста Макалиф и мисията „Challenger”. Макалиф заслужава силата, смелостта, опита и изключителната човечност, с които Мишел Уилямс ще съумее да изгради този легендарен образ. Целият екип на „Argent Pictures” няма търпение да започне работа по изключително отговорното пресъздаване на събитията и личните истории на всички участници в този важен исторически момент. За нас е чест да дадем възможност на публиката в целия свят да запомни и оцени жертвата на Криста и останалите астронавти в „Challenger”, останали важна част от пътя на човечеството към космическото пространство.”

Макар все още да не е поставена точна/обозрима дата за финализиране и премиерно представяне на филма, идеята на продуцентите е да стартират работа през май 2019 година. Ще бъде прекрасно, ако някое голямо студио застане зад проекта „The Challenger” – разбрем ли подробности, ще споделим.

The Space Shuttle Challenger explodes shortly after lifting off from Kennedy Space Center, Fla., Tuesday, Jan. 28, 1986. All seven crew members died in the explosion, which was blamed on faulty o-rings in the shuttle's booster rockets. The Challenger's crew was honored with burials at Arlington National Cemetery. (AP Photo/Bruce Weaver)
Совалката „Challenger“ експлодира малко след излитеането си на 28 януари 1986 г.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. След „Първият човек“ – създателите на „Чалънджър“ ще трябва доста да се потрудят. Сравненията ще бъдат неизбежни и се съмнявам някой скоро да успее да надскочи постижението на младия Шазел.