В отиващата си седмица новините около един от най-обичаните мюзикъли на Андрю Лойд Уебър не спират да ни изненадват приятно. Оказа се, че Идрис Елба ще се вмъкне в кожата на пакостника Макавити, а вчера стана ясно, че към екипа на Том Хупър, който се е амбицирал да пресъздаде „Котките” („Cats”) на голям екран, ще се присъедини още една свръх-любима британска дама – Джуди Денч.

Когато на един човек му е писано да участва в „Котките” – това се случва неизбежно в творческия му път. Колегите от „Variety” припомнят, че уникалната актриса е била ангажирана с ролята на Гризабела („the Glamour Cat”) в оригиналната продукция на лондонския West End през 1981 година, но непосредствено преди началото на представленията тя наранява ахилесово сухожилие и е принудена да се оттегли. Сега, непосредствено преди 84-ия си рожден ден, Денч ще влезе в ролята на Стария Дютъронъми – възрастния партриарх на котешкото племе, който пази традициите и ръководи празничния бал. Името на котарака е антично, както и видът му – произлиза от петата книга на Стария завет на християнската библия и всъщност за първи път тази роля ще бъде поверена на дама, при това не коя да е!

Сценарият на „Котките” е дело на режисьора Том Хупър и Лий Хол. Продуцират самият Хупър, Тим Бийвън и Ерик Фелнър от „Working Title” и Дебра Хейуърд („Клетниците”). Компаниите зад амбициозната продукция са Working Title Films, Monumental Pictures и Really Useful Group. В групата на изпълнителните продуценти са 70-годишният композитор Андрю Лойд Уебър, Стивън Спилбърг и Анджела Морисън. Няма да пропуснем да напомним, че в екипа на филма до момента са и старият приятел и прекрасен сценичен партньор на Джуди Денч – сър Иън Маккелън, както и Дженифър Хъдсън, Джеймс Корден и Тейлър Суифт, а също и съвсем отскоро Идрис Елба.

Световната премиера на мюзикъла „Котките” („Cats”) е през 1981 година в New London Theatre и се играе в продължение на рекордните 21 години, с над 9 000 представления. Две години по-късно мюзикълът е поставен и на Бродуей, където печели седем награди „Тони”, а сценичният му живот продължава 18 години… Сериозно наследство, към което – надяваме се – Том Хупър ще добави още звездна слава…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *