Хищникът“ на Шейн Блек е първият филм, на който си излизам. Направих всичко възможно да изтърпя  безумията, които се прожектираха на екрана до последното действие, където не издържах и си тръгнах. Затова настоящото ревю е само за първия час и половина. Чувствайте се свободни да ме критикувате и да ми казвате, че нищо не съм видял и че в последните 20 минути се случват немислимо великолепни неща, които променят цялата представа за филма. Може и така да е. И все пак… първият час и половина на „Хищникът“ (2018) е филм-провал с фантастични пропорции, направо космически. Трудно може човек да си представи как нещата са се объркали в толкова различни грешни посоки. Точно с режисьор като Блек, участвал с култова роля в първата част от поредицата, човек би предположил, че ни очаква заредено с хумор приключение, което да бъде уважително към миналото и да разкрие нови територии за развитие на митологията. Нито една от изброените надежди не е удовлетворена.

Хищникът“ (2018) е така нареченият inventive sequel – хем същото (демек римейк), хем  продължение (демек развитие на вселената). Историята проследява героя на Бойд Холбрук – войник, който осъществява контакт с извънземния нашественик, неговото дете-гений (Джейкъб Тремблей), което разучава шлема на Хищника за една вечер и банда олигофрени, които добавят ненужната доза инфантилен хумор в едно приключение, което нито ще ви развълнува, нито изненада, а в определени моменти ще бъде обида за интелекта ви. Разпалихте ли се? По-добре започвайте, защото филмът няма да ви помогне. Сега най-смъртоносните ловци във вселената са по-силни, по-умни и по-убийствени от всякога, благодарение на генетичен ъпгрейд с ДНК на други видове. А защо идват на нашата планета? Защото до един човешки живот ще умрем от глобално затопляне! Да, това е нивото, което  „Хищникът“ (2018) ще ви предложи.

Ще видите повече от света на Хищника, но ще ви се иска да не сте.
Ще видите повече от света на Хищника, но ще ви се иска да забравите всичко.

Като почитатели на поредицата (даже спретнахме специален епизод по темата) усетихме известно вълнение, когато стана ясно, че ветеранът Шейн Блек ще режисира новата част – човекът хем има лично участие в първия култов филм, хем е приличен режисьор с афинитет към обръщането на клишетата (например в чудесния „Любезните пичове“). На хартия нещата стояха доста добре и така и останаха, поне докато не видяхме първия трейлър, който, за съжаление, се оказа доста показателен за това, което ни очаква – безумен екшън, плоски шеги, феминистични послания и нула съспенс/хорър/приключение или лично отношение, а за капак – генетично подобрен мега-хищник. Последваха и притеснителни отзиви от тестовите прожекции и презаснемане на някои сцени. Можеше ли наистина да е толкова зле?

Категорично не може да има две мнения по въпроса. „Хищникът“ (2018) е бездушен и нелеп филм без герои, история или дори добре изградени клишета. Като дете с четка и бои, което трябва да оцветява по номера, но постоянно излиза от очертанията, Блек се подиграва с франчайза – нито успява да върне на екран заплашителен Хищник, нито да изгради митология около него. Следвайки стъпките на Ридли Скот и неговите „Прометей“ и „Пришълецът: Завет“, режисьорът изпуска контрол върху проекта, втурва се хем да угажда на феновете, хем да търси нова публика  и предоставя непоискани обяснения и разгръщане на вселена, които са меко казано неубедителни и дори абсурдни.

И вас ще ви заболи главата от нещата, които ще видите и чуете в "Хищникът".
И вас ще ви заболи главата, ако се подиграват така свирепо със света ви.

Към всичко това прибавете образа на неприятната Оливия Мън (която не стига, че е слаба актриса, ами добави името си в поредния случай със „сексуален тормоз“) – нелеп опит да ни се пробута някакъв гениален учен, който подхвърля терминология, скача върху автобус и стреля като командос. Не ми е ясно докога ще продължава агресивното пробутване на подобни персонажи в комерсиалното кино, които от километри личи, че са вкарани насила там, където не им е мястото, по начин, който нито обогатява историята, нито изглежда логичен на екрана. Но те са там, разбира се, за да показват пример на малките момичета, че могат хем да бъдат учен, хем да стрелят по извънземни. Колко цинично трябва да гледа човек на света, за да се опита да прокара подобно извинение за естетическото бездарие на продукцията си.

И тук 20th Century Fox са също толкова назад, колкото миналата година бяха Universal с „Мумията“. Наивни опити да се изтупа праха на нещо познато и да се представи в динамична опаковка, но без внимание към детайла – претупана и срамна работа, която се опитва да мине незабелязано и уви, много пъти минава, но не и сега. „Хищникът“ (2018) трябва да се гордее със славните 30% в Доматите и под 50% в Metacritic – проценти, които със сигурност оттук нататък само ще падат. Нищо чудно филмът да се окаже и финансов провал. С упование се надявам на това мрачно бъдеще на жалката подигравка на Блек, защото в противен случай ни очакват още два мъчителни филма от вече запланувана трилогия.

Великолепният актьорски състав, който няма да запомните.
Великолепният актьорски състав, който няма да запомните.

Хищникът“ (2018), за свой срам носи R-рейтинг, води се приключенски хорър и няма нито нещо страшно, нито вълнуващо в досадната си бездушна история, изтръгната насила от разложения труп на фенбой, който е очаквал завръщането на любимата си машина за убиване. И действително,  филмът нагло се опитва да експлоатира фенската страст към култовия филм на Джон Мaктиърнан и да спечели нови фенове, които като болния от Аспергер (което било нова стъпка в еволюцията на човечеството) син на героя да носят маската на Хищника на Хелоун. Не ми хрумва по-точна метафора за посмешището, което ви очаква на екран. Филмът е баш това – дете с недъг, което е залепило с тиксо маската на Хищникът около главата си и минава от врата на врата с надеждата да пуснете няколко монети в торбичката му.

Сниман в Канада с бюджет от 88 милиона долара, „Хищникът“ (2018) може да се похвали с кадри, извадени от телевизионна сайфай продукция. Като няколко смехотворни експлозии, хаотични бойни сцени и жалкия опит да се покаже някакво междузвездно преследване в самото начало, което визуално напомня на формулата на Marvel, а по-късно агресивните смешки ще се опитат да ви спечелят по същия начин, по който го сториха тези в „Пазителите на галактиката“. Разбира се, още в оригиналния филм присъства това преплитане между ужас и хумор, но трябва да гледате новото проявление на тази смесица, за да осъзнаете гигантската пропаст, която ги разделя. One-liner-ите никога не са звучали по-фалшиво („Get to the choppers!”, сериозно ли?).

Дори не знам какво да кажа...
Дори не знам какво да кажа…

Може би трябва да се отделят няколко думи за гигантския усъвършенстван генетично подобрен мега-хищник, плод на дебилното схващане, върлуващо в Холивуд – the bigger the better. Целият смисъл, очарование и вълнуващо очакване на срещата с Хищника е неговата способност да се слива с околната среда. Почти целият първи филм залага на тази стелт опция – съспенсът и напрегнатото очакване на кървавата проява на насилие са двигателят на цялото действие. Без тях започва да се дълбае в излишни подробности за това какъв е интерфейсът на шлема и да се вкарват кошмарните „подобрени“ версии. Новият Хищник може и да е по-еволюирал, но е проекция на една трескава деволюция в поредицата. Честно казано дори тъпичкият „Хищници“ (2010) на Нимрод Антал е за предпочитане пред новото предложение.

Великолепна е липсата на истински суров екшън в „Хищникът“ (2018), на добре хореографирана военна операция, на автентични командоси, които дават кръв, пот и сълзи, за да убият копелдака на всяка цена. Не са хвърлени никакви усилия в изграждането на подходяща атмосфера или напластяване на съспенс, какъвто има предостатъчно в първите два филма, нито има някаква интрига в сблъсъците с добре познатия класически Хищник, който бива убит по средата на филма от своя гигантски преследвач. Съжалявам за спойлера, но това наистина е филм, който не заслужава каквото и да е предупреждение. Единственото предупреждение, което ви е необходимо е да го избягвате на всяка цена!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

41 Comments

 1. Филмът може да се гледа, но не под името „Хищникът“. Предварително се знаеше, че ще е далеч от нивото на 1 и 2. И като мащаби май не беше най-големия , както го рекламираха 🙂

 2. Съгласен съм с всяка дума в ревюто. Тоя филм заслужава тонове хляб.

 3. Интересно ми е дали ще са на печалба. Накрая си отвориха вратичка

 4. Леле, гледах го и все едно е някаква пародия! Нищо общо с оригиналния замисъл на филма…. Пълна боза, добре че го гледах онлайн иначе щеше да ме е яд ако го бях гледал в киното..

 5. Още от трейлърите си личеше какво представлява, но аз не бях подготвен да гледам точно това, което видях – а именно чист ситком. Веднага обаче добавям – колкото и безмерно тъп да беше, беше по някакъв странен начин гледаем. Просто ми беше любопитно докъде ще стигнат в кретенията и явната гавра с франчайза. Нещо, което не мога да кажа нито за Predator 2, нито за Predators. Те, освен дебилни, бяха и обидно скучни и тягостни за гледане.

 6. Ако не бях с детето на киното, това щеше да е първият филм, от който си излизам преди финала. Последните 20 мин. чупят тъпометъра, честно. Уве Бол да беше, нямаше да е толкова зле. Извънземни кучета, които стават добри, жена-учен и едновременно командос, хищник, който изглежда като урук-хай, дете-аутист, но и гений, и накрая преводача „човеци, гледах ви как се избивате“…

  1. леле, забравих за кучетата! 😀

  2. Това с кучетата, особено с опитоменото накрая, беше върхът на вкиснатия сладолед.

  1. Според мен е малко по-добре от AVP2. Опитаха се нещо различно, но не им се получи

 7. Благодаря, ще се доверя на преценката, все пак ме гложди, ако е толкова зле колкото казвате, не е ли по добре въобще да не се говори за него? Все едно че не е съществувал. Предлагам да се изтрие ревюто все едно товна недоразумение не се е случило.

 8. Преди няколко дни Благой написа ,че филма е много тъп.Реших ,че се прави на претенциозен .По-късно написа ,че е по-зле от ,,Хищници“-вече бях убеден,че се бъзика.Не повярвах и на това ревю.Е, изгледах филма-думата ,която може да го опише -АБСУРДЕН.Това ревю даже щади филма.Иска ми се на някой да му е харесал филма и да напише нещо положително,че и аз да ги видя тези неща.

 9. А така дееее… аз мнението си го казах във финалнйия тейлър.
  Такива филми само като им видя първия още тийзър трейлъра са ми ясни какви са.
  Филма ще го гледам със сигутност от уважение към култовия оригинал и най вече защото ми е адски любопитно да видя до какви висоти са стигнали в дебилизма…

  1. Ти ако имаш уважение към оригинала,то не трябва да го гледаш

 10. Сигурен съм че Касабов не е напуснал салона а е изгледал филма докрай. Звучи много драматично и ефектно като напишеш такова нещо но съм готов да се обзаложа че не е вярно.И още някой беше написал същото в коментара си. Айде престанете да пишете глупости защото никой няма да повярва.

  За филма едно от малкото хубави неща е че можеше и да е по- зле.

  1. То това е мистиката. Колко по – зле ?

 11. Филма си е готин, просто predator нямаше място в него. Честно казано на моменти се смях много. Не очаквах че ще е комедия. Иначе като тотален фен на alien и predator се чудя : холивуд сериозно ли е направил това ? Честно казано само мистер бийн и ал бънди липсваха. Относно тези които са си тръгнали преди края. Изтървали сте как кофти черния се самогръмна. Класика просто.

 12. Уважаемии товариш Касабов,
  Много ми се иска да дадете преценката си за произволен
  руски филм.

  1. глупав и самоцелно провокативен въпрос.

  2. Повечето комерсиални руски филми са на нивото на “The Predator”.

 13. Не съм излизал от киното толкова разочарован от 10 години насам (т.е. от премиерата на AVP 2). И въпреки, че този е една идея по … кадърен?… все още не мога да измия лошия вкус, който ми остави. Бива ли да са погребали поредицата за ЦЕЛИ 8 ГОДИНИ, да разполагат със 100млн бюджет, да имат всички налични ресурси, идеи и възможни ракурси, по които да поеме поредицата и накрая да ни дадат …. ТОВА??? Няма такъв резил! Наистина безкрайно разочарован съм и от Фокс, и от Блек … абе от всички, свързани с това лайно. Не знам как издържах до края на прожекцията – след сцената с кучетата имах чувството, че мозъка ми е вече на автопилот и се самобичувам само и само да видя колко по-надълбоко в лайната ще стигне тоя „филм“. Накрая като видях малкия в лабораторията, заобиколен от УЧЕНИ, които едва ли не му носеха кафето + Iron Man-инспирираната технология с маса оръжия по раменете и си казах: „Е, НЕ! Е, Т’ВА БЕШЕ! ДО ТУК БЯХ!!!“

  От километри си личи как Блек въобще не е знаел какво прави с тоя филм – взел е идеята за PTSD-то и лапето от Iron Man 3, копирал е one-liner-ите от другите си филми, отделно студиото го е притиснало да МАРВЕЛ-изира поредицата + месеци презаснемания на финалната третина от филма (мале, представям си първия кът на филма какъв е бил…) и воала – получаваме абсолютно некохерентен, безсмислен, идиотски и най-лошото ОБИДЕН филм, който не съм сигурен дали някога бих пуснал да гледам отново…

  Едно от най-най-големите разочарования беше превода на езика на Хищниците. Още от първия филм насам винаги съм си мислел (представял) как ли общуват, какво ли си казват помежду си тези същества. И винаги съм знаел, че в някое от продълженията някой ще се осмели да атакува този въпос по по-интелигентен начин. Тук имах чувството, че гледам сериал от 90-те, където всичко е смелено и изплюто за най-малоумното население на Земята и направено по възможно най-бездарния начин. Войсовъра на компютъра, който даваше насоки да бягат преди да бъдат убити, лоботомираното „куче“, което не спря да се връща излишно в разни сцени и да превръща филма в детска забава, Оливия Мън, която не спря да скача напред-назад като нинджа, непрестанните идиотски шеги от гологлавия….не, не мога повече! Спирам до тук!

  Това официално е един от най-лошите филми правени някога!
  Кур за Шейн Блек този път и се надявам някой ден да се завърне с добър филм, но да стои далеч от тая поредица, че доказа как НЕ се правят нещата в тази вселена.

  П.П. Узи, казах ти, че Predators ще е шедьовър в сравнение с тая пумия… За съжаление бях прав (а ми се искаше да греша!)

 14. Жалко наистина… Явно никой от режисьорите и продуцентите не успя за тези толкова много години да разбере простата истина, че първия Хищник беше толкова успешен защото беше РАВНИ части помпозен мачо екшън, сай-фай пукотевица, атмосферичен сървайвъл ховър и доста кървава черна комедия. Нито повече, нито по-малко. Всичко след него забиваше прекалено в една или друга посока и разваляше формулата. Единствено Робърт Родригес заедно с оня незнаен режисьор успяха ДОНЯКЪДЕ, но това беше най-вече защото кажи-речи преопаковаха оригинала в модерна опаковка и нищо повече. И да, въпреки че съм фен на P2 и AvP1 и ги намирам за интригуващи гилти плежъри това съвсем не значи че са читави Predator филми. Според мен на този етап единстено някакъв безбожен мутант между Едгар Райт, Кристофър Нолан, Майкъл Бей, Ридли Скот и Алфред Хичкок със 100% творческа свобода може да създраде читав филм по Хищника.

  1. Като каза Майкъл Бей – имах чувството, че той режисира The Predator, а не Шейн Блек…

  2. То ако беше Майкъл Бей щеше да е добре. Щеше да има екшън и пукотевица като хората поне….

  3. + хвърчащи черва и гръбнаци in slow motion! 😀

 15. Слагам го в графа:трябва да го гледаш за да повярваш колко лош е highlander2,ID4:2,Terminator genesys и много други sequels

 16. Alien:Covenant стои много по-ужасно във вселената на Alien, отколкото The Predator в собствената си вселена. Тук поне ебавките и тъпия хумор са търсени! 😀

  1. Дай ми Covenant всеки ден и ще го гледам с кеф пред това да си причиня отново The Predator…

  2. В Ковенант има великолепни неща бе. на практика средния един час е жесток.

 17. Уффффф. Много странно чуувство. Един от филмите които очаквах с голям интерес през годината. И първият филм след която прожекция не знаех какво да кажа, нямах думи, не можех да коментирам, не исках и да гласувам в познатия на всички сайт(както правяя след всеки един филм). Просто чуствам този филм и тази вече сага като прекалено близка за да я критикувам. За съжаление обаче не мога и да не кажа нищо. Мислих си да споделя всичко което усетих след този филм, но мисля да кажа само едно единствено нещо а то е свързано с последните идиотски минути/секунди от филма. СПОЙЛЕР АЛЪРТ!!! Не може филм и по-скоро антигерой като Хищника да бюкдихва (https://www.youtube.com/watch?v=jJqy_f83QAo) на филми като желязната тенекия, която си има своите фенове и публика. Но според мен Хищника като икона си е на едно доста виоско ниво в историята на киното да трябва да използва вече утвърдената от марвел идея с тези идиотски косщми и тем подобни. Лично мен това много ме обиди, зщаото както вече споделих смятам, че един франчай като Хищника може и има силите да постигне един успех без да има нужда от такива идиотщини. Нищо лошо за Марвел и тяхното развлекателно кино.
  Уфффф… няма ли да се намери един режисьор който да изгради един филм без много ефекти и глупави шеги, които в този филм бяха прекалено много и не на място. Филм който да има атмосферата на първия, неговата музика, екшън и т.н. Сега се сещам за бижуто на Кразински, от тази година, което може да се използва като пример. Всички сме виждали Хищника, няма нужда от неговто постоянно появяване, защото според мен така се губи неговата истинска сила, а именно камуфлажа и т.н. Музиката е достатъчна…
  Уфффф мислих да пиша малко, но малко се… 🙂

 18. https://screenrant.com/predator-2018-movie-deleted-emissary-predators/

  https://www.instagram.com/actorkylestrauts/

  Хищници с военни ЧОВЕШКИ униформи??? Не мога да повярвам как тази идея е била одобрена и ЗАСНЕТА???!!! Явно някой с половин мозък е имал смелостта да възрази и да накара „когото трябва“ да изреже сцената и да презаснемат последния акт от филма. Колкото повече научавам за този филм толкова по-разочарован оставам…

 19. Няма много истина в тази статия. Аз го гледах с голям интерес.