Тази година покрай филмовия фестивал във Венеция получаваме повече интересни неща, отколкото от Comic-Con и това е страхотно, защото не става дума предимно за развлечение, а за наистина добро кино. Поредното качествено заглавие, с което се запознаваме, е „22 July“ – очакваната, вдъхновена от действителни събития драма на Пол Грийнграс, разказваща за терористичните атаки в Норвегия от 22 юли 2011 г.

Едва ли има нужда от припомняне (такива зверства трудно се забравят), но все пак да кажем, че в центъра на „22 July“ са атентатите, извършени от тогава 32-годишното божие чадо Андеш Берин Брайвик, който убива общо 77 човека и ранява 155. Крайно десният екстремист поставя и взривява колa-бомбa в Осло, която убива 8 човека, нанасят сериозни щети и парализира града. Впоследствие той атакува лагер на младежката организация на Работническата партия на Норвегия на остров Ютьоя, където разстрелва 69 човека и ранява още 155 души.

Във връзка с предстоящия фестивален показа на „22 July“ във Венеция тази неделя, както и с наближаващата му официална премиера на 10 октомври, не спиращите да качват нивото с наистина страхотни филми в портфолиото си Netflix представиха първия му трейлър. Вижте.

Лично на нас трейлърът ни изглежда страхотно. Доста по-обран откъм друсаща се камера и динамичен монтаж, които неразривно свързваме с Пол Грийнграс, но въпреки това почти документалният му, интензивен и създаващ напрежение стил е налице. Също така оставаме с впечатление за доста емоционален и дълбок филм, което може само да ни радва. Ще чакаме първите отзиви от Венеция и ще се надяваме „22 July“ да е от същия калибър на „Полет 93“, който обожаваме. Няма да се разсърдим и на нещо от нивото на „Bloody Sunday” или „Капитан Филипс“.

Вижте „режисьорското изявление“ на Пол Грийнграс по повод показа на „22 July“ във Венеция, а веднага след него ще откриете и няколко снимки.

Киното приема много форми и много сюжети, но темата му винаги е нашата човечност. Може да ни покаже любов и чудеса, да намери истина и красота и в най-малките лични моменти или да ни вълнува и забавлява с невероятните спектакли на измислени светове. Но от време на време, киното също така трябва да се осмелява неотклонно да поглежда към света, какъвто е – как се движи, къде отива и как може да се изправим срещу него. Това е причината, поради която реших да разкажа вдъхновяващата история на това как Норвегия отговаря на крайно десните терористични атаки от 22 юли 2011 г.

22 July 22 July пол гриийнграс на снимачната

Режисьор и сценарист на „22 July“ е Пол Грийнграс („Ултиматумът на Борн“, „Полет 93“, „Капитан Филипс“). В ролите са Андрес Даниелсен Лий, Йон Йоигардън, Йонас Странд Гравлин, Мария Бок, Торбьорн Хар, Ола Г. Фурусет, Седа Уит и др.

Премиерата е на 10 октомври по Netflix.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *