В началото на юли родопският град Смолян ще се превърне в място за срещи на таланти и вълнуващи културни изживявания за публиката. Програмата на третия Международен документален Родопи Филм Фест (RIFE) включва над 50 заглавия с теми от различните аспекти на света, който познаваме днес.

Официалнто откриване на фестивала е на 6 юли от 19.00 часа, в амфитеатъра пред Регионална библиотека „Николай Вранчев”, с премиерата на филма Любов, дойчмарки и смърт на германския режисьор Джем Кая. След прожекцията всички зрители са поканени на концерт на основателката на група Rosenquarzexpress Илияна Бешкова.

В рамките на тридневна състезателна програма от 6 до 9 юли ще бъде представена актуална селекция от документални филми с вдъхновяващи теми. Входът е свободен.

Основен фокус на изданието е екологията и опазването на биоразнообразието. Във филмовата селекция са включени филми, посветени на правата на жените, мъжете, животните, на грижата за природата и екосистемата, на вечните теми за любовта войната, сюжети, свързани с традиционни обичаи, бракониерство, закони, различни професии и изкуство. Мотото на изданието е На лов за боклук, вдъхновено от филма на режисьорa Филип Фенвик.

На 8 юли всички зрители и гости на града са поканени да се включат в реализирането на зелената инициатива на фестивала за почистване на отпадъците в района на новия център на Община Смолян, заедно с екипа на Общината.

Във фокуса на фестивала са Германия, Гърция и Турция, които ще бъдат представени с премиерни документални филми. Международно жури ще определи наградите в конкурсните категории от състезателната селекция късометражни, среднометражни и пълнометражни документални филми. Членове на журито в международния пълнометражен конкурс са Мира Сталева – част от екипа на София Филм Фест и член на Европейската филмова академия, и Луц Пенерт, писател и режисьор от Германия, както и Сибел Текин – активист и документален режисьор от Турция. Късометражният и среднометражен конкурс ще бъде журиран от Петя Накова – документален режисьор и писател, Янис Колозис – режисьор от Гърция, Енсар Алтай – режисьор от Турция.

Ще бъдат представени и важни български филми – ще гостуват екипите на Една провинциална болница на режисьорите Илиян Метев, Иван Чертов и Златина Тенева, Нямаш място в нашия град на режисьора Николай Стефанов, Моят чичо Любен на Никола Бошнаков и Георги Стоев – Джеки. Публиката може да очаква още интересни международни гости и съпътстващи фестивални събития.

На 9 юли, след награждаването на филмите, ще се състои концерт на открито. Атрактивната етнопънк рок формация ZhilMore Sextet ще свири в амфитеатралното пространство в културния комплекс на Смолян. Фестивалът ще се проведе на две локации – в кино Арена Смолян и под откритото небе на амфитеатъра пред Регионална библиотека  „Николай Вранчев“.

Международният документален Родопи Филм Фест се организира от Бул Док ЕООД, съорганизатор Гьоте-институт България, с финансовата подкрепа на ИА „Национален филмов център“ и Министерство на културата. Oфициален партньор на събитието е Община Смолян, и партньор Регионална библиотека „Николай Вранчев“, гр. Смолян. 

Пълната програма на RIFE по дни, часове и локации е тук: https://rife.bg/bg/

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *