Циничните ни изцедени натури трябва да признаят, че бяха изключително изненадани от ексклузивния репортаж на Variety, който обяви, че Disney и Marvel подготвят минисериали за Локи и Алената вещица с участието на Том Хидълстън и Елизабет Олсън. Важно е да отбележим, че цялата история не е официално потвърдена и излиза единствено и само от „анонимни източници в близост до продукцията”.

Знаем, че Disney усилено подготвят старта на собствена стрийминг услуга, в опитите си да се противопоставят на един от последните си конкуренти в играта на милиардите долари – Netflix. И докато за сега детайлите са малко, знаем, че стрийминг услугата на Disney се очаква да се появи в края на следващата година и очевидно компанията ще вкара изключителни ресурси в това да привлече потребители. Знаем, че услугата ще предлага сериал от вселената на „Междузвездни войни”, разработван от любимеца ни Джон Фавро (режисьор на чудовищните хитове на компанията „Железният човек” и „Книга за джунглата”), а също така се работи и по „live-action” римейк на „Лейди и скитника”. Сега разбираме, че и другата машина за пари под шапката на Disney ще генерира интерес, този път под формата на минисериали за по-второстепенните герои от Marvel Cinematic Universe-a.

Ясно е, че Disney могат да си го позволят. Очакваме в следващите няколко десетилетия те общо взето еднолично да притежават целия Холивуд. Колко му е да платят на двама известни актьори да се появят като установените си герои в 6- до 8-епизодни сериали с бюджети на филмова продукция. По-скоро се чудим защо точно тези два героя. Локи е абсолютен любимец на публиката от първото си появяване в първия „Тор: Богът на гръмотевиците”, така е. Но той във „Война без край” имаме усещане, че беше един от малкото, които срещнаха окончателната си кончина. Предистория ли ще бъде този сериал? Кога ще спрем с безкрайните предистории на герои, чиято мистика и лаконичност е една от най-привлекателните им черти? Алената вещица пък не сме забелязали някой особено много да я тачи. Някои спекулации твърдят, че тя ще бъде пътят към обединяването на героите от Marvel-вселената с Х-мените, когато вече сделката с 20th Century Fox официално влезе в действие и Disney окупират правата и над тези герои. Но имаме ли нужда от такава връзка? Публиката прекрасно познава Х-Men героите, а на тези, на които до сега не им е пукало кои на кое студио принадлежат, няма изведнъж да започнат да се чудят защо сега изведнъж са заедно.

кевин файги
Кевин Файги

В никой случай не казваме, че този проект е обречен на неуспех. Репортажът на Variety твърди, че в сериалите от стрийминг платформата Кевин Файги, мастърмайндът на цялото MCU, ще бъде доста въвлечен. Дори и без него Marvel сериалите в Netflix се радват на завиден успех, а с него сме сигурни, че ни очаква високо качество. Ако плана е сериали да получават по-второстепенните герои от киновселената, кои са следващите? Сокола (Антъни Маки), Хоукай (Джереми Ренър), Хълк (Марк Ръфало)? Това значи ли, че те са обречени никога да нямат собствени филми? А могат ли да бъдат и в двете? Защото за сега, въпреки че са твърдо в една вселена, героите от Netflix сериалите са държани твърдо настрана от филмите, а горкичкия Агент Колсън (Кларк  Грег) трябваше да чака 7 години след „Отмъстителите”, за да се завърне в предстоящия „Captain Marvel”.

Мечо Пух го е казал най-добре: „Колкото повече, толкова повече”. Колкото Marvel продукти имаме на разположение за поглъщане, толкова ще изгледаме. Но ни е чудно, че Кевин Файги ще бъде въвлечен в това общо взето странично начинание. Нима не знаем всички, че той е една от основните причини киновселената на Marvel да върви толкова гладко и без особени спънки, за разлика от онази другата? Той държи всичко под контрол, той е човекът с плана, той се грижи различните филми да вървят правилно и да допринасят към цялостната вселена. Не се ли притесняват от Дисни, че да му отвлекат вниманието от главната мисия, може да бъде неблагоприятно за (до момента) почти безгрешно работещата им стратегия?

Но ако може да се справи човекът, нека. Никога не бихме отказали още Локи.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Страхотна новина и дано не само тези два героя получат мини-сериали. Съвсем спокойно могат да направят шпионски екшън с Вдовицата и Hawkeye на различни мисии (може най-после да ни покажат какво са имали предвид под мисията в Будапеща?). Млада версия на Один + Хела съвсем спокойно могат да бъдат Дисни версията на Game of Thrones. Има толкова много поддържащи герои, които не заслужават цял солов филм, но съвсем спокойно могат да им дадат 6 епизода, за да задоволят феновете, че не е истина… А и щом Фаиги ще продуцира ще спя спокойно 😀