Вече сме ви представялиBurning“ на Лий Чан-дон (или И Чанг Донг – трудно ни е с корейските имена). Психологическият трилър беше един от най-големите хитове на тазгодишното издание на фестивала в Кан (беше и един от големите фаворити за „Златна палма“, но в крайна сметка тя отиде при „Shoplifters“ на Хирокадзу Корееда) и беше отличен с наградата на Международната федерация на филмовата преса (FIPRESCI).

Филмът е базиран на разказа „Barn Burning“ на Харуки Мураками и проследява историята на младия разносвач Джонсу, който среща Хаеми – стара позната, с която са израснали в един и същи квартал и към която постепенно развива любовно привличане. Тя го моли да се грижи за котката ѝ, докато е в Африка. Когато Хаеми се връща от пътуването, тя запознава Джонсу с новия си приятел Бен – загадъчен и богат мъж, с когото се е запознала в Африка. Един ден Бен идва на гости и признава тайното си хоби…

Освен всичко друго, „Burning“ е и официалното предложение на Корея за „Оскар“ в категорията за чуждоезичен филм, което ще рече, че задължително трябва да има разпространение в американските киносалони. С тази задача са се нагърбили Well Go USA, които предлагат и първия щатски трейлър. Изненадващо той не е сдъвкан, изплют и напарфюмиран като за американци и не издава прекалено много от сюжета и мистерията. Вижте.

There is no right or wrong… just the morals of nature!

Много ни харесва видяното. Не очакваме някакви големи изненади чисто като история, но няма и нужда. Доста по-важно е образите, които са архетипни, да са развити в дълбочина и емоционалното въздействие да е силно. Все неща, които, ако съдим по отзивите за филма (както и по рекламите му), са на повече от отлично ниво. Продължаваме здраво да стискаме палци за фестивален показ у нас.

плакат

Режисьор на „Burning“ е Лий Чан-дон („Poetry“, „Secret Sunshine“), който екранизира разказа на Харуки Мураками „Barn Burning“. В главните роли са А-ин Ю, Йон-сео Юн и Стивън Юн.

Щатската премиера е 29 октомври.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Дринка, може и да ви е трудно с азиатските имена, но винаги си правиш труда да проверяваш как се изписват правилно, това е истински професионализъм. Евала!

    Инак съм гледал всичко на И Чанг-донг и всичките му филми са майсторски направени. Освен това е единственият корейски режисьор, чиито филм е в Criterion Collection.

    Но отвъд майсторството на И Чанг-донг като сценарист и режисьор, има нещо друго, което за мен го прави специален, и това е неговата човечност. Той умее да разказва с доброта, със съчувствие и разбиране, с любов за хората, които всяко едно общество е склонно да отхвърля – за старците и болните, за недъгавите, за тези, които поради глупост или стечение на обстоятелствата са кривнали от правия път, за тези, които са изгубили всичко и се опитват да оцелеят. Именно това – неговият хуманизъм – го прави голям творец, много голям.

  2. Андро ме кара да си отбележа режисьора наум :). Преди това го бях скипнал, виждате ли колко е важно да се включвате :P.