Премиерата на третия пълнометражен филм на Бари Дженкинс, който преди две години предизвика фурор със своя „Moonlight”, е предвидена за септември, в програмата на най-авторитетния фестивал с неконкурсен характер – Торонто. За новата му творба „If Beale Street Could Talk” („Ако Бийл стрийт можеше да говори”) вече сме споменавали традиционните похвали – от страна на наследниците на автора на романа Джеймс Болдуин, които са доволни, че именно Дженкинс ще направи тази адаптация, и от страна на режисьора, който се възхищава от майсторството на автора при изследването на „съзнанието на американската нация”.

Време е вече и за първи трейлър, който дебютира (съвсем не случайно) миналата седмица, точно на рождения ден на Болдуин – 2 август.

Независимо от тематиката, към която се опитваме да ограничим предубежденията (макар че във времето на войнстваща социално-расова справедливост те са неизбежни), едно е сигурно, и то личи още на ниво трейлъри – Дженкинс може да създава атмосфера. Постижението му безспорно се дължи на страхотното сътрудничество с актьорите и начина, по който (очевидно) им „влиза под кожата”, но и визията, създадена благодарение на операторското майсторство на Джеймс Лакстън, е от изключително значение, особено когато има за цел пресъздаване на епоха. Нека напомним кои са героите на Дженкинс този път и за какво се борят:

В този честен и шокиращ роман, Джеймс Болдуин дарява на Америка една трогателна история за любовта, която се изправя в битка за справедливост. Разказана през очите на Тиш, една 19-годишна девойка, която е влюбена в младия скулптор Фони, баща на бъдещото й дете, историята на Болдуин е предадена с чар и много тъга. Тиш и Фони искат да станат семейство, но момчето е погрешно обвинено в ужасно престъпление и го изпращат в затвора. Техните семейства се опитват да изчистят името му, но изправени пред несигурното бъдеще, младите влюбени са потопени в калейдоскоп от емоции – любов, отчаяние, надежда… В тази любовна история, в която страстта и тъгата са неизбежно преплетени, Болдуин създава два образа, които са живи и незабравими като душата на Америка…

Дженкинс признава, че му е било доста трудно да понесе отговорността неговият филм „If Beale Street Could Talk” да се окаже първата англоезична адаптация на работата на Болдуин – „трябваше да направя повече от това да насоча разказа в определена посока; нужно беше да слея всички мисли и идеи, които са вложени в това литературно произведение, и да ги предам на екрана с езика на киното – беше сеериозно изпитание”. За целта режисьорът се е доверил и на актьорите Кики Лейн, Стивън Джеймс, Колман Доминго, Тейона Парис, Майкъл Бийч, Дейв Франко, Диего Луна, Педро Паскал, Ед Скрейн, Брайън Тайри Хенри и Реджина Кинг.

След премиерата в Торонто, разпространителите от Annapurna Pictures планират да пуснат в „If Beale Street Could Talk” разпространение на 30 ноември 2018 – навреме за привличане на вниманието на специалистите в заветния „сезон на наградите”.

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *