Логичен и естествен ход е Бари Дженкинс да попадне сред най-търсените режисьори, особено след наградите и овациите за „Moonlight”. Той за малко се включи в творческата вълна на малкия екран, като пише и режисира за Amazon адаптация по романа бестселър на Колсън Уайтхед „The Underground Railroad”, а също така режисира и петия епизод на Netflix-поредицата „Dear White People”. Според Variety Дженкинс работи в момента по романа на Джеймс Болдуин от 1974 година „If Beale Street Could Talk” („Ако Бийл стрийт можеше да говори”, издаден в България пет години по-късно). Режисьорът получава отново подкрепата на компанията на Брад Пит Plan B и за първи път си партнира с Annapurna Pictures на Меган Елисън.

Дженкинс отдавна има желание да адаптира романа на Болдуин за голям екран, а съвсем наскоро е получил и одобрение от страна на наследниците на автора. Сестрата на Болдуин, Глория Карефа-Смарт споделя, че са „щастливи да се доверят на Бари Дженкинс за тази адаптация. Той е изключително съвестен и надарен творец; неговият филм „Medicine for Melancholy” много ни впечатли и с радост ще работим с него.”

Самият Дженкинс също споделя задоволството си от бъдещото сътрудничество по проекта:

Джеймс Болдуин е човек, изпреварил времето си. Неговите изследвания върху съзнанието на американската нация остават адекватни до ден днешен. Да предам силата на любовта между Тиш и Фони на големия екран и да го сторя по начин, достоен за думите на Болдуин – това е отдавнашна моя мечта. Радвам се, че ще мога да я осъществя с подкрепата и одобрението на наследниците на писателя.

Ето какво гласи официалният синопсис на „If Beale Street Could Talk”:

В този честен и шокиращ роман, Джеймс Болдуин дарява на Америка една трогателна история за любовта, която се изправя в битка за справедливост. Разказана през очите на Тиш, една 19-годишна девойка, която е влюбена в младия скулптор Фони, баща на бъдещото й дете, историята на Болдуин е предадена с чар и много тъга. Тиш и Фони искат да станат семейство, но момчето е погрешно обвинено в ужасно престъпление и го изпращат в затвора. Техните семейства се опитват да изчистят името му, но изправени пред несигурното бъдеще, младите влюбени са потопени в калейдоскоп от емоции – любов, отчаяние, надежда… В тази любовна история, в която страстта и тъгата са неизбежно преплетени, Болдуин създава два образа, които са живи и незабравими като душата на Америка…

Подобен тип определения обикновено не вещаят добро начало, защото всяка прехвалена творба, още повече с тематика, фокусирана върху така обсъжданата социално-расова справедливост, има опция да бъде преекспонирана, а възприемането на историята да бъде засенчено от предубеждения – дали в едната или другата крайност общо взето няма голямо значение. Оставаме с лека резерва по отношение на този проект, при все че не можем да отречем майсторският почерк на Бари Дженкинс – и определено ще ни бъде любопитно как ще успее да реализира дългогодишната си мечта.

Очаква се снимките на „If Beale Street Could Talk” да започнат през октомври, което означава, че филмът вероятно ще е готов по някое време през 2018 година.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *