DA1

Наистина нямахме абсолютно никакъв спомен кога е приключила драматичната история на семейство Кроули в перфектно подреденото имение Даунтън Аби. Оказа се, че героите на носителя на „Оскар” Джулиан Фелоуз вече от три години не присъстват на малкия екран и макар споменът за атмосферата на романтизма и специфичната мозайка от взаимоотношения да е все още жив, телевизионните канали действат категорично, когато усетят, че някой сюжет си е „изпял песента”. И макар че кинопродуцентите често са още по-безскрупулни в това отношение, когато може да се извлече изгода от интереса на публиката, те са готови да действат.

Посоката, в която са тръгнали сега Focus Features е партньорство с Carnival Films, като идеята е да възродят познатите герои на „Downton Abbey”, превръщайки историята на семейство Кроули във филм. Самият създател на обичаната телевизионна поредица Джулиан Фелоуз ще напише сценария, а режисьорът на пилотния епизод на „Downton Abbey” от 2010 година – Брайън Пърсивал („The Book Thief”, „About a Girl”) е в готовност да застане начело на амбициозната пълнометражна продукция. Да му мислят художниците и най-вече реквизиторите на филма!

Ето какво споделя продуцентът Гарет Нийми:

Когато телевизионната поредица приключи, ние се размечтахме да подарим на милионите ни почитатели в цял свят един филм. И сега, след като успяхме да съберем отново толкова много звезди на едно място, сме (почти) готови да започнем снимките. Сценарият на Джулиан очарова, разтърсва и забавлява, а ръцете на Пърсивал ще сътворят магия – сигурни сме, че Даунтън Аби ще оживее на големия екран!

Поредицата наистина беше уникално явление – в началото на второто десетилетие на XXI век зрителите бяха върнати с повече от сто години в миналото, в навечерието на Първата световна война и специфичната Едуардианска епоха, последвала Викторианския разцвет на Великобритания. Историята проследява отношенията в семейство Кроули и в имението им, за което се грижат характерен за епохата екип от прислужници. В продължение на шест сезона „Downton Abbey” печели три „Златни Глобуса”, 15 награди „Еми”, една специална награда БАФТА и общо 69 номинации за „Еми” – което означава най-номинираната неамериканска тв поредица в историята на наградите въобще. Освен това сериалът може да се похвали и с рекорд на Гинес – като получил най-високи оценки от критиката като формат „телевизионно шоу”.

downton-abbey-exhibition-1000x577

Все още няма информация в коя година ще се позиционира действието на пълнометражния филм. Напомняме, че първи сезон на „Downton Abbey” започна след потъването на Титаник през 1912 и приключи нейде през 1925 година, с издигането на значението на средната класа в управлението на страната и задълбочаване на сериозните „пукнатини” в представите на аристократите за промените в света и обществата. Нямаме нищо против да видим как се развиват отношенията в семейството в края на 20-те години, но все пак решението е на Фелоуз и компания. В екипа отново се завръщат и основните актьори – Хю Боневил, несравнимата, обичана от всички Маги Смит, Лаура Карлмайкъл, Джим Картър, Брендън Койл, Мишел Докъри, Елизабет Макговърн, Джоан Фрогат, Филис Лоугън, Лесли Никъл, Софи МакШера, Пенелъпи Уилтън и Роб Джеймс-Колие.

Ще очакваме опресняване и обогатяване на информацията около филмът „Downton Abbey” с интерес и (известно) нетърпение, защото обичаме много подобни пътешествия във времето (особено в този свръх-интересен отрязък от историческото време) и защото харесваме начина, по който актьорският ансамбъл успява да изгради атмосферата. Чакаме инфо и за премиерна дата – би трябвало да има някакви прогнозни идеи, след като снимките вече са започнали, не мислите ли? Научим ли нещо – ще споделим!

rs_1024x1121-180713064435-1024.downton-abbey-cast.ch.071318

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *