Юли Якаб
Юли Якаб

Преди няколко години дебютният филм на Ласло НемешСинът на Саул” се превърна в събитие – след премиерата си в Кан, където бе удостоен със специалната награда на журито Grand Prix, той бе поканен на десетки фестивали в цял свят и спечели „Златен Глобус” и „Оскар” за чуждоезичен филм.

Всички сме чували за „проклятието” на очакването към втората творба – дали ще е албум, филм или друго произведение на изкуството, и публиката, и критиците са строени в готовност и за „осанна”, и за „разпни го”. Немеш е на път да се сблъска с тази реалност, защото вторият му филм „Sunset” („Napszállta“) е готов и ще бъде представен в конкурсната програма на Венеция, както и в селекцията на Торонто, най-авторитетния несъстезателен филмов форум в света.

Предлагаме ви да хвърлите поглед на тийзъра, с който е представен филма за първи път.

Кратко, въвеждащо, вероятно достатъчно за момента – Будапеща, преди началото на Голямата война, щастливи хора танцуват, камерата открива главната героиня на историята, младата Ирис Лейтер, в чиято роля влиза кинодебютантката Юли Якаб. Момичето е пристигнало в една от столиците на Австро-Унгария с надеждата да си намери работа в легендарен магазин за шапки, който е принадлежал някога на родителите й, починали без време. Новият собственик я отпраща, ала в суетнята около подготовката за важни гости в магазина един човек решава да попита Ирис за Калман Лейтер. Тя тръгва по следите на това име, което се оказва за момента единствената й връзка с изгубеното минало, и преминава през различни изпитания в навечерието на една от най-големите катастрофи в историята на човечеството, за да се превърне в силна и безстрашна жена…

След дебют като „Синът на Саул” може да се очаква всичко от режисьор като Ласло Немеш. Есенните фестивали са близо, което означава, че съвсем скоро ще чуем отзиви – можем да си представим тълпите чакащи за билети, които ще се надпреварват да видят всеки от селектираните филми. При добро стечение на обстоятелствата може би част от тези творби, включително и „Sunset” („Napszállta“), ще бъдат представени на голям екран и у нас, а дотогава ще имаме грижата да споделяме новини.

synset-img01-20180729 sunset-img04-20180729 sunset-img05-20180729

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *